Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

15.8 C
Skopje
Saturday, June 3, 2023

More
  домаАгро советиПревенција и контрола на Шап и Лигавка

  Превенција и контрола на Шап и Лигавка

  Како професионалните машини и рутини за чистење помагаат во заштитата од болести како што е „шап и лигавка“?

  Шап и лигавка е опасна заразна болест која првенствено ги погодува говедата, свињите, овците и козите. Но, дури и дивите преживари како еленот може да добијат шап и лигавка, како и дивата свиња. Болеста е многу заразна и е една од економски најштетните болести на животните во светот. Следното објаснува како се шири вирусот, потоа машини за чистење и рутини кои можат да се користат за борба против него и можни превентивни мерки.

  Спречување на појава на болести: од суштинско значење е правилната хигиена

  Чистотата и хигиената во шталите, во целата фарма и при транспортот на животните играат витална улога во превенцијата и контролата на шап и лигавка. Професионалните машини за чистење и рутините помагаат да се одржат високите стандарди на чистота. На овој начин ја намалуваат можноста за појава на епидемии.

  Различни начини на инфекција

  Шап и лигавка може да се шират директно или индиректно. Заразените животни веќе се многу заразни за време на периодот на инкубација. Директна инфекција од животно на животно се јавува, на пример, во амбари, за време на транспортот или на пазарите за добиток. Покрај индиректната инфекција, вирусот се пренесува, на пример, со транспортни возила, луѓе, глодари, млеко и семиња.

  Опсег на дистрибуција и закони во Европа

  Шап и лигавка е речиси глобално распространета и најчеста е во Африка, Азија и делови од Јужна Америка. Иако е поретко во Европа, таа е постојана закана за добитокот, и покрај строгиот ветеринарен надзор, поради високата стапка на зараза. Дури и сомнителните шап и лигавка мора да се пријават во ЕУ. Во овој случај, просторот е ставен под ограничувања. Доколку се потврди сомнежот, мора да бидат усмртени сите животни, како и соседниот добиток во радиус од еден километар.

  Најважните машини и алатки за чистење во борбата против оваа болест

  Поради големиот број можни патишта на инфекција, за ефикасна превенција од шап и лигавка потребни се бројни мерки. Чистотата и хигиената играат витална улога овде. Рутините за чистење варираат во зависност од видот на животното.

  Високото ниво на биосигурност бара професионално чистење и дезинфекција на амбарите, машините и опремата со кои животните доаѓаат во контакт. Генерално, на секоја дезинфекција треба да и претходи темелно чистење, бидејќи дезинфекцијата може да делува само на чисти површини.

  Најважната машина за ефикасно и темелно чистење на плевните, освен лопати и колички, е средството за чистење под висок притисок. Посебно препорачуваме средство за чистењесо топла вода под висок притисок со млазница за пена. Чистачот под висок притисок со топла вода ја отстранува мрсната и леплива нечистотија многу полесно и поефикасно. Исчистените области се сушат побрзо, што го скратува времето на чекање за следните чекори за чистење, како што е дезинфекцијата.

  Други видови машини и алтаки за чистење

  Алтернативно, погодно е и средство за чистење под висок притисок со ладна вода. Ова исто така треба да биде опремено со машина за пена. Не само за нанесување средства за дезинфекција, туку и за одмастување. Самата ладна вода не може да го постигне потребното ниво на чистота. Нанесената пена особено добро се лепи на површините, што овозможува подолго време на контакт. Сè потоа се мие со чиста вода.

  Други основни машини за чистење за секојдневна употреба вклучуваат чистење на површини. Соблекувалната на влезот во шталата мора секогаш да се чува чиста и редовно да се дезинфицира. Средства за чистење на површини, влажни и суви правосмукалки. На влезот во шталата мора да се постават кади за дезинфекција, а на сите приоди до фармата мора да се постават простирки за дезинфекција. Средството за дезинфекција мора редовно да се менува во согласност со упатствата на производителот.

  Корисните машини секогаш треба да се чистат со средство за чистење под висок притисок со топла вода или ладна вода со средство за чистење и последователно да се дезинфицираат пред да се предадат. Исто така, воспоставените штали за карантин треба темелно да се чистат и дезинфицираат пред и по секое вселување; подготвени да вдомат нови животни.

  Правилно средство за дезинфекција и употреба на средство за чистење под висок притисок со топла вода

  Вирусот на шап и лигавка е исклучително отпорен. Може да преживее со месеци во земја, плевни, отпад или постелнина и да ја шири инфекцијата. Само киселините или високите температури можат да го неутрализираат. Во принцип, лимонска или мравја киселина се користи за дезинфекција. Опција е и дезинфекција со формалдехид или топлина. За ова се потребни минимум 60 степени Целзиусови – температура што ја постигнува чистач под висок притисок со топла вода со докажан ефект на уништување на бактериите. Сточарите треба да ги следат и официјалните ветеринарни препораки на земјата за средствата за дезинфекција.

  Понатамошни превентивни мерки против шап и лигавка

  Одредени превентивни мерки може да ја намалат веројатноста за појава на болести на фармата.

  Животните треба да се купат само од познати, сигурни акции или на веродостојни аукции и да се транспортираат што е можно помалку. Носачот на добиток, исто така, мора да биде темелно исчистен и дезинфициран по секое патување. За ова се користат средства за чистење под висок притисок и машини за пена.

  Глувците и стаорците мора да се контролираат внатре и надвор од шталата. Првиот чекор во контролата на глодарите е темелно чистење на шталите и дворот на фармата. Изметот од глодари може да се открие само во свежо исчистени плевни и редовно изметени дворови. Покрај тоа, им дава помалку шанси на глувците и стаорците да најдат нешто за јадење.

  Покрај тоа, посетителите на фармата не треба да се дозволуваат во амбарите. Неземјоделски возила да не влегуваат во просториите. Посетите на соседните фарми, исто така, треба да се избегнуваат ако престојувате во вашата штала. Исто така, препорачливо е да се обезбедат дезинфицирани чизми. Исто така, чиста работна облека што е испрана на најмалку 60 степени Целзиусови.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK


  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img