Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

21.8 C
Skopje
Sunday, September 8, 2024

More
    домаАгро советиКој може, а кој не треба да јаде кисела зелка?

    Кој може, а кој не треба да јаде кисела зелка?

    petel baner

    Кисела зелка – Нискокалоричната храна, полна со витамин Ц. Сепак содржи многу сол, па на некои хронични пациенти не им се советува или препорачува само со дополнителна претпазливост.

    Кисела зелка – добар извор на влакна, витамини и минерали. Содржи ензими кои му помагаат на телото да ја разложи храната на помали и полесно сварливи молекули. Така телото може полесно да апсорбира повеќе хранливи материи.

    Otkup na kompiri

    Една од главните состојки на кисела зелка е кујнската сол, која го поттикнува растот на корисни лактобацили и истовремено го инхибира развојот на бактерии кои би можеле да доведат до расипување и влошување на производот.

    Богат е со влакна и корисен извор на пробиотски бактерии, а сето тоа ја прави оваа храна добар избор за контрола на холестеролот.

    Киселата зелка е извор на витамин К2, кој помага да се спречи таложење на наслаги на калциум во артериите, еден од факторите на ризик за атеросклероза.

    Одредени видови на пробиотски бактерии во ферментирана храна може да ги спречат симптомите на анксиозност и депресија.

    agrounik

    Дали е безбедна храната?

    Овој зеленчук е богат со хистамин што не го поднесуваат сите луѓе. Оваа супстанца може да предизвика нарушувања во дигестивниот систем во форма на дијареа, болка, надуеност, гадење. Во потешки случаи можна е и главоболка, отежнато дишење, нарушување на срцевиот ритам.

    Може ли сериозно болните да користат кисела зелка?

    Пациентите кои земаат одредени лекови, како што се инхибиторите на моноамин оксидаза за третман на депресија и Паркинсонова болест, треба да бидат претпазливи при користење на кисела зелка. Употребата на ферментирана храна кај тешко болни лица и пациенти со ослабен имунитет се советува само под надзор на лекар и нутриционист.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Невозможно е целосно да се отстрани солта

    Ова е храна со многу сол, која не се препорачува за лица со хипертензија и оштетување на бубрезите. Поради вишокот сол тешко се исфрла течноста, а солта го нарушува балансот на калиум и натриум.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img