Салеп – вкусен, топол, сладок пијалак, идеален за ладните зимски денови, а потекнува од Блискиот исток.
Салепот содржи глукоманани – полисахариди што се растворливи во вода, и имаат својство на згуснувачи. Инаку салепот бил популарен пијалок во западна Европа пред да дојде кафето од Африка.
Салепот во прав е сушен, мелен корен од неколку видови дива орхидеја.
Кај нас салепот се приготвува од сушен, сомелен и преработен корен од обична орхидеја.
Начин на подготовка:
Една лажица салеп во прав се меша со чаша млака вода за да нема грутки. Една чаша млеко се загрева и потоа се додава разматениот салеп, по вкус може да се заслади со мед или шеќер. Се вари на умерена температура додека се добие погуста, по малку слузеста течност. Готовиот салеп се сипува во стаклени чаши или шолји, па по површината се посипува ѓумбир во прав или цимет.
Се користи како средство за лекување воспаление на слузницата на цревата и желудникот, а особено за разни видови стомачни проблеми.
Салепот ја обложува оштетената слузокожа на дигестивниот тракт со заштитен слој кој спречува понатамошни оштетувања и им овозможува на оштетените места да закрепнат. Не само што го овозможува, туку и учествува во исцелувањето на слузокожата, во зајакнувањето на слузокожата и во функционалноста на дигестивниот тракт.
За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.
А доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK