Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

28.8 C
Skopje
Monday, June 24, 2024

More
    домаАгро ЗабаваОсум најскапи видови месо во светот!

    Осум најскапи видови месо во светот!

    petel baner

    Месо, храна без која повеќето од нас не можат да замислат добар оброк, и дома и во ресторан. Направивме листа на најскапите видови месо во светот. 

    Пред да одиме понатаму, да појасниме, под месо подразбираме јадливо животинско месо. Ова вклучува месо од животни и живина, но и морски животни како што се риби, јагули и остриги.

    Иберико шунка

    Иберико шунка, по потекло од Шпанија „Iberico de bellota“, е шунка добиена од свињи хранети со желади и е најскапиот свински производ во светот. Еден бут Иберико може да чини околу 4.500 долари. Оваа шунка е скапа и поради престижното производство во фабриките во Севиља.

    Црните ибериски свињи долго време се сметаа за ретки и вкусни. Кристофер Колумбо дури ги имал на својот брод во 1493 година.

    Маслиново говедско месо

    Овој вид говедско месо во моментов изгледа како бајка поради неговата реткост. Месото изгледа мермерно со ситно гранулирани нишки од маснотии. Фината мермерна структура на фина гранулација се добива со хранење на крави со маслинки, а се добиваат и скапи парчиња кои ретко се дистрибуираат на пазарот. Производството започна во Јапонија.

    Бидејќи одгледувањето маслинки во Јапонија започнало дури во 1872 година, ова месо е релативна новина. Пулпата од маслинка првпат се користела како добиточна храна во 2006 година. Американците го пробале ова месо во 2018 година и за него плаќаат повеќе од 300 долари.

    Црна кокошка – Ајам Чемани

    Пилешко кое се најде на листата на најскапите видови месо некогаш продадени. Реткиот Ајам Чемани е црно пилешко од Индонезија. Овој вид пердувести животни се одгледуваат поради неговото вкусно месо, кое има црна боја и чини околу 2.500 долари.

    Не се црни само пердувите и месото на ова пилешко, туку и клунот, јазикот и гребенот, дури и внатрешните органи им се црни!

    Кобе говедско (бифтек)

    Говедското месо Кобе е познато во светот како највкусното и најскапото говедско месо. Во Јапонија црните говеда Таџима се одгледуваат со векови, поради нивното меко месо и фина мермерна текстура. Месото често се служи печено, пржено на скара или дури и на сашими.

    Очекувајте да платите премиум цени, до 850 долари за вистински говедски стек од Коби. Ако ресторанот го продава евтино, тогаш тоа не е реално – само на неколку ресторани им е дозволено да го увезуваат од Јапонија, а уште помалку можат редовно да го имаат на своето мени.

    Овој вид месо е генетски чисто и вкусно, делумно поради тоа што се одгледува долго време поради неговиот квалитет.

    Браон Абалон школка

    Оваа конкретна храна припаѓа на мекотелите од семејството на школки, која се нарекува„абалон“ поради нејзиниот изглед – како месесто човечко уво на вашата чинија.

    Школката е живо обоена, сина, а малиот мекотел може да се најде на карпите во Тихиот Океан, каде што се граничи со бреговите на Велика Британија, Мексико и некои делови од брегот на САД. Школката се крие меѓу алгите, надевајќи се дека птиците и рибарите нема да ја забележат.

    Килограм вакви школки може да чини и 500 долари. Проблемот е што најголемиот дел од тежината на уловот е лушпа. Кога ќе ја погледнете количината на вистинското месо, што е околу 250 грама по килограм, цената вртоглаво расте до над 900 долари.

    Тие се толку популарни во храната што овие школки се блиску до истребување, што дополнително ја зголеми нивната вредност. Многу земји наметнуваат ограничување на уловот од околу 20 школки дневно за рибарите.

    Полмард стек

    Polmard Eleveur Boucherie ги надмина Јапонците во краварството и го подигна стекот на сосема ново ниво. Во Париз, Александар Полмард е претставник на шестата генерација и го продолжува наследството на одгледување совршено говедско месо за да ни го донесе овој говедски стек. Ова месо се продава за 3.200 долари за килограм.

    Има малку ресторани каде што можете да го најдете ова скапо месо. Сепак, за да се одржи вкусот и текстурата, кравите се чуваат без стрес во текот на нивниот живот. Говедското месо по колењето се чува во лабораторија на 7-8 степени, при што постојано дува воздух од 75 km/h.

    Беби Јагули

    Американските беби јагули, фатени на брегот на Мејн, се едни од најскапите продадени досега. Веќе знаеме дека јастозите од Мејн се сериозно добри, но кој би помислил дека малите јагули, наречени и „џуџиња“, би биле толку профитабилни. Азиските компании искусни во аквакултура и сточарство ги купуваат од рибари за да ги одгледуваат, а потоа ги продаваат на огромниот пазар на јагули во јапонската ресторанска индустрија.

    Околу 400 рибари имаат дозвола да ловат младенчиња јагули, од кои некои заработуваат над 300.000 долари поради зголемената цена на младенчињата јагули ширум светот. Цените надминуваат 900 долари за килограм.

    agrounik

    Дали знаевте дека јагулата Унаги е важен дел од јапонската кујна, па затоа компаниите плаќаат највисоки цени за овие неверојатни животни. Јагулите се раѓаат во солената вода на океанот, но потоа се префрлаат во свежа вода. Ова прави тешко да се најдат во дивината и уште потешко да се одгледуваат.

    Porterhouse – стекови

    Valli’s е ресторанот во Лас Вегас каде се продава најскапото месо – стекови Proterhouse. Се продаваат во порции од околу 1.700 грама, по неверојатна цена од 20.000 долари. Цената на месото е околу 2.415 долари/кг, што го прави најскапото месо некогаш продадено. Да бидеме фер, месото е оброк во ресторанот, така што плаќате и за подготовката, која вклучува готвење на месото врз јапонски јаглен и бадемово дрво и сервирање во бургундски сос со црни тартуфи и прилози.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Најскапото месо го бараат готвачите и познавачите на храна, поради нивниот неверојатен вкус, како и поради чистиот спорт да се јаде некоја од најретките намирници што може да се купат со пари. Можеби ќе треба да отпатувате во некој од најеминентните странски ресторани за да јадете, но размислете за можностите кога ќе ја прочитате оваа листа, да пробате целосно темно пилешко, школка во облик на уши или највкусниот стек на светот.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img