Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Saturday, December 2, 2023

More
  домаАгро советиПотребни се неколку генерации за да се опорават Пчелите изложени на пестициди!

  Потребни се неколку генерации за да се опорават Пчелите изложени на пестициди!

  Agrobot

  Новото истражување на научниците од Универзитетот во Калифорнија, Дејвис, открива дека кога пчелите се постојано изложени на одредени пестициди. Тоа може да има адитивен ефект, кој се влошува со секоја наредна изложеност. А за да се поправи таквата штета – можеби ќе биде неопходно да се заменат неколку генерации пчели.

  Оваа студија се заснова на двегодишен експеримент. Таа забележала еден вид, сината овошна пчела, по потекло од Северна Америка. Овој вид е важен опрашувач на земјоделските производи, особено на овошјето како јаболка, круши, праски и сливи. Сината пчела, покрај корисноста како опрашувач на овошни дрвја, е од витално значење и за опрашување на домашните растенија што не се јадат.

  Студијата ги разгледа репродуктивните ефекти од изложеноста на пестицидот имидаклоприд, кој е исклучително популарен како третман за култури и дрвја. Важно е да се напомене дека не е штетен за птиците, но е фатален за инсектите, бидејќи влијае на нивниот нервен систем.

  Она што е особено интересно овде е тоа што студијата ги мери ефектите од изложеноста на имидаклоприд врз пчелите додека се во ларвален стадиум, како и кога се возрасни. Беа споредени ефектите за секој од тие периоди.

  Резултати – Пчелите закрепнуваат само по неколку генерации!

  Резултатите од студијата се како што следува. Женските пчели кои биле изложени на пестицидот како ларви имале пад на бројот на потомци за 20 проценти. Но, кога биле изложени подоцна, како возрасни, истите веќе изложени пчели покажале вкупен пад од 44 отсто помалку потомци. Ова укажува дека ефектите се адитивни, т.е. дека секоја следна генерација трпи поголема штета.

  Се разбира, не постои посебна причина да се претпостави дека пчелите еднаш изложени на штетен пестицид никогаш повеќе нема да бидат изложени. Можеби е поверојатно дека одредени пчели ќе бидат изложени повеќе пати, а не само еднаш.

  petel baner

  Имидаклоприд е доста растворлив во вода, што помага да се спречи хемикалиите да се таложат на едно место, но се чини дека има прилично долга упорност во почвата, според оваа студија.

  Како што се зголемуваат ефектите од повеќекратната изложеност, вкупните ефекти врз популацијата на пчелна колонија може да бидат катастрофални. Можеби ќе бидат потребни неколку генерации, велат истражувачите, за популацијата да се опорави.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Покрај тоа, овој вид пчели веќе страда од недостиг на ресурси за храна , со се помалку и помалку диви цвеќиња за хранење. Сигурно е дека многубројните пестициди кои луѓето ги користат им предизвикуваат дополнителна, тешко поправлива штета.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img