Матична млеч е биолошки активна супстанца која ја произведуваат жлездите на пчелите работнички за да се хранат ларвите на пчелите до третиот ден од животот, како и ларвите на матицата во текот на сите 16 дена од растењето на матицата во потомството. Матицата е единствената во кошницата која јаде во текот на целиот нејзин развој и во текот на животот.
Таквата исхрана и овозможува на матицата не само да снесе повеќе јајца во еден ден отколку што тежи, туку и да живее многу долго (2 до 9 години). Пчелата работничка живее само околу еден месец.
Се вршат бројни истражувања, финансирани главно од богати луѓе кои би сакале да си го продолжат животот, со цел да се утврди како матична млеч го овозможува сето тоа. Она што досега е докажано е дека биолошки активните протеини во матична млеч се Дефинитивно директно одговорни за овие ефекти. Со други зборови, протеините се единствените одговорни за долгиот живот на матицата. Тоа на начин кој нема никаква врска со можното стимулирање на антиоксидантните гени, иако научниците го очекуваа токму тоа.
Напротив, докажано е дека активноста на антиоксидантните гени се намалува кај матиците со возраста. Додека пак, тоа не е случај кај краткотрајните пчели. Затоа се претпоставува дека теоријата дека староста е последица на оксидативниот стрес е демантирана со тоа истражување. Но, науката секако не е црно-бела, допрва ќе следи истражување. Во секој случај, дефинитивно е сигурно дека матицата живее долго затоа што цел живот јаде само матична млеч.
Матичната млеч содржи 15% протеини, а половина од тоа количество го сочинува само еден од нив. Тоа е главниот протеин, или ројалазин, кој е најмногу изучуван. Има имуностимулативно дејство, односно го зголемува лачењето на цитокините во организмот.
Ројалазинот е присутен и во медот, но само 0,01-0,02%, што е 375-750 пати помалку. Но и толку мала количина во мед е доволна за одржување на човечкиот имунолошки систем на завидно ниво на активност. Како доказ за тоа, научниците го наведуваат физичкото отстранување на протеините од медот. Таквиот мед не ги дал наведените ефекти во експериментите. Тогаш можете да замислите какви ефекти има самата млеч врз телото со толку високи нивоа на биолошки активни протеини во споредба со медот.
И во свежиот полен има уште поголема количина матична млеч отколку во медот.
Проблемот со сите протеини од матичната млеч е што тие брзо се разградуваат на собна температура. Затоа се вади од саќе клетки во кои се одгледуваат матиците и во кои ларвите на матицата се хранат исклучиво со матична млеч и тоа во моментот кога е во најголема количина.
Веднаш по вадењето, се става во стаклени ампули кои се херметички затворени и веднаш се ставаат во замрзнувач. Така, може да се користи и до неколку месеци, по што губи најмногу од својата вредност. Тој всушност го губи секој ден по малку. Колку е повисока температурата на складирање, толку побрзо се разградуваат протеините. Мешањето на млеч со мед не е добро. Матичната млеч на тој начин ќе изгуби значителен дел од својата вредност.
Единствен правилен начин е постојано да го чувате во замрзнувач, да го отворите замрзнувачот во моментот на консумирање, да земете соодветна количина и да го вратите шишето во замрзнувач до следната употреба.
Матичната млеч има исклучително силни антивирусни, антигабични и антибактериски својства. Во Јапонија е докажано дека силно благотворно делува и на високиот крвен притисок. Добро е што има и антиалергиски својства, па појавата на можна алергија на матична млеч е исклучително ретка.
Се препорачува здравите луѓе да консумираат 200 мг матичен млеч барем еднаш (или двапати) дневно. За терапевтски цели се користат многу поголеми дози, 1-2 g на ден па и повеќе (поделени на што повеќе дози, најмалку две) и до 60 g на ден по лице во некои состојби.
Кога ќе се стави во устата, треба да се чува толку долго во устата (пробајте под јазикот) додека не се стопи и буквално сам не се лизне во стомакот. Многу корисни материи од него ќе се апсорбираат веќе преку сублингвалните крвни садови и ќе одат директно во крвта, а истиот начин на консумирање се препорачува и за медот од истите причини, само што количината на биолошки активните материи во матична млеч е многу поголема.
Матичниот млеч има пријатен млечно-кисел вкус. Тоа е затоа што сурутката има албумински карактер сличен на млекото, но е различен, биолошки активен албумин. Покрај 15% протеини, содржи и 7% масни киселини.
Не се препорачува за деца пред пубертет и лица со рак (иако благотворно делува на карциномот, има и негативен ефект, а научниците се уште не се договориле кои ефекти преовладуваат и дали е добро пациентот да ја дозволи оваа „борба“). За болните од рак се препорачува само терапија со прополис. Во Токио има клиника која со прополисот постигнува слични ефекти како и со хемотерапијата, со значително подобар квалитет на живот, но животот во просек не се продолжува.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK