Сок од зелка, свежа и млада е силен антиоксиданс, богат со витамин Ц, а содржи и аминокиселина глутамин, која ги чисти цревата и ја обновува слузницата на органите на дигестивниот систем.
Ова е многу важно ако имате Helicobacter pylori или страдате од горушица, рефлукс или состојби кои претходат на гастричен и дуоденален улкус. Сокот од зелка може да се пие секојдневно, но кај некои луѓе може да предизвика надуеност.
Подготовка:
Може да се користи секаков вид зелка, но треба да знаете дека црвената зелка содржи многу повеќе антоцијанин – антиоксиданс кој ги штити мозочните клетки од оштетување од слободните радикали.
Наједноставниот начин да добиете сок од зелка е да користите соковник. Треба да пиете по 1 дл три пати на ден пред јадење, со тоа што секогаш се подготвува свежо количество сок. Ако се остави на отворено, сокот од зелка оксидира и губи голем дел од своите лековити својства. Може да се користи во комбинација со моркови, но не треба да се додава сол, лимон или други зачини.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK