Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

38.8 C
Skopje
Saturday, June 22, 2024

More
  домаАгро ВестиЕУ одобри продажба на штурци и ларви за јадење

  ЕУ одобри продажба на штурци и ларви за јадење

  petel baner


  Според новите регулативи, домашните штурци и ларвите на бубачката Tenebrio molitor, односно брашнарските црви, ќе бидат дозволени како храна во Европската Унија.

  Домашните штурци може да се користат замрзнати, сушени или во прав, а за скоро и ларвите.

  Слични правила веќе постојат за миграциските скакулци и ларвите на жолтиот црв.

  Осум дополнителни барања за одобрување на инсекти како храна во моментов се разгледуваат од Европската комисија. Бидејќи производителите треба да аплицираат за одобрение за секој инсект што сакаат да го пуштат на пазарот.

  agrounik

  Храната што содржи инсекти во ЕУ треба да биде јасно означена, вклучувајќи го и името на видот.

  Според проценката на комисијата, домашните штурци и ларвите на брашнарските црви се безбедни за човечка исхрана, но може да претставуваат ризик за луѓето кои страдаат од алергии на храна.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Инсектите се сметаат за хранливи и богати со протеини и се дел од вообичаената кујна во многу земји. Тие исто така можат да придонесат за одржлива исхрана, бидејќи може да се одгледуваат на релативно ефикасен начин во однос на користење на ресурсите. 

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.

  А доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img