Според некои истражувања, кај нас годишно се трошат од 300 до 600 грама мед по жител. Иако некои купуваат само мед, со додавање на овошје во мед, новиот производ добива на вредност и лековитост.
Суви сливи во мед се посебен деликатес
Сувите сливи се богати со калиум и бета каротен, па во комбинација со мед го подобруваат функционирањето на организмот. Меѓутоа, проблемот е што вака изработениот производ не може да издржи подолго од 2 месеци.
Најдобрата комбинација се неколку видови овошје во медот, па затоа аронијата, оревот, индискиот орев и брусницата се комбинираат со мед покрај сливите.
Вака направениот производ содржи нутритивно повеќе состојки, најмногу витамини и минерали кои се внесуваат во организмот, а заедно сочинуваат грст вкусови во еден деликатес.
Овошјето од мед треба да се џвака што е можно подолго, бидејќи самото џвакање на овошјето доведува до апсорпција на добри материи. Како и сите други пчелни производи, ова треба да се чува во устата што е можно подолго.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK