Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиБиолошки и морфолошки карактеристики на зелената салата

  Биолошки и морфолошки карактеристики на зелената салата

  petel baner

  Зелената салата е едногодишно растение кое формира и вегетативни и регенеративни органи во иста година. Условите на растење можат да влијаат на побрз премин од вегетативна во генеративна фаза. Главата се формира по формирањето на листовите на розетата. Може да биде со различни големини и различно поставена во однос на розетата на листовите.

  Температура

  Салатите спаѓаат во групата на видови зеленчук со ниски температурни барања. Некои видови зелена салата се сериозно оштетени од екстремно високите, но и ниските температури. Во фазата на ‘ртење и никнување на растението оптималната температура е околу 18 C, а овој процес е значително намален. Во овие услови ‘ртењето трае 48 часа, по што салатата се вади. Веднаш потоа температурата мора да се спушти на 12-15 C.

  После тоа, салатата поднесува и повисоки и пониски температури, при што ефектот на температурата директно се одразува на должината на вегетацијата на салатата. На пониски температури (5-12C) вегетацијата може да трае и до 90 дена по садењето, а на повисоки температури (25-30C) вегетацијата се скратува на 20 дена од садењето.

  Светлина

  Зелената салата е растение сака долг ден, па затоа бара многу светлина за да се формира густа розета, односно цврста глава. Лошо поднесува сенка, па затоа се одгледува исклучиво под директно осветлување.

  Поновиот асортиман е специјално избран за услови на послабо осветлување и кратки денови, како на пример во зимскиот период. Поради оваа причина, неопходно е да се проверат карактеристиките на секоја сорта салата што сакате да ја произведете, бидејќи ако се работи за долгодневна сорта, може да се случи да процвета предвреме, а во тој случај и можност за продажба.

  agrounik

  Вода и влажност на воздухот

  Зелената салата е зеленчук кој не бара многу вода, но бара постојана влажност. Поради оваа причина, системите за наводнување мора да се прилагодат така што да даваат помала количина на вода во повеќе од една прилика.

  Има зголемување на потребите за вода по садењето, со цел да се спречи сушење на подлогата. Во моментот кога се формира лисната розета, и кореновиот систем се развива подобро и побрзо, па затоа може да се намали количината на вода, но не и интервалите на додавање вода.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Не сака превисока релативна влажност, но тешко е да се спречи тоа, особено за време на зимското наводнување. Високата релативна влажност од над 80% може да предизвика појава на разни болести, па затоа вентилацијата е исклучително важна.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img