Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

12.8 C
Skopje
Saturday, March 2, 2024

More
  домаАгро советиКромид како дополнителна храна за кравите

  Кромид како дополнителна храна за кравите

  Agrobot

  Освен што е здрав за луѓето, кромидот може да биде и дополнителна храна за добитокот. Еве зошто овој зеленчук, во одредени количини, може да биде одлична храна за кравите.

  Кромидот има важни хранливи и лековити својства. Водата и јаглехидратите го сочинуваат огромното мнозинство во свежиот кромид. Влакната, флавоноидите и алкенил цистеин сулфоксидите (ACSO) обезбедуваат многу здравствени придобивки.

  Се покажа дека флавоноидите и ACSO имаат антиинфламаторни, антимикробни и антиканцерогени својства. Исклучително лесно се вари и затоа се користи и во исхраната на животните.

  Недостатоци

  Болестите од високата изложеност на кромид обично се забележуваат во области каде што се одгледуваат големи количини култивиран кромид или каде што има многу отпад од кромид. Случаите на прекумерна изложеност обично се случуваат во области каде кромидот е важна земјоделска култура. Вишокот на производство може да заврши како сточна храна за говеда или овци.

  Зошто прекумерната употреба на кромид во исхраната на животните не е добра?
  Кромидот содржи органосулфидни компоненти, кои ги оштетуваат мембраните на црвените крвни зрнца.

  Во литературата се евидентирани случаи на токсикоза на кромид кај кучиња, мачки, коњи, говеда, кози и овци. Говедата се сметаат за најподложни видови, додека козите се сметаат за најмалку подложни. Постарите говеда се почувствителни во споредба со помладите, но кај овците ситуацијата е обратна – почувствителни се помладите животни.

  Разликата во чувствителноста првенствено се заснова на разликите во заштитните механизми кај животните против оксидативното оштетување на црвените крвни зрнца. Начинот на дејствување кај преживарите е покомплексен отколку кај кучињата и мачките.

  Во студија од 1992 година, 36 телиња со тежина од 529 килограми биле хранети со диета која содржи 0, 5, 10, 15, 20 или 25 проценти кромид на сува материја во текот на 119 дена.

  Телињата кои консумирале 25 проценти диета со кромид јаделе околу 24,6 килограми свеж кромид дневно.

  Телињата кои биле хранети со поголеми количини кромид покажале намалени перформанси и нивниот број на црвени крвни зрнца значително се намалил.

  Во рок од 30 дена од прекинот на хранењето со кромид, бројот на еритроцити се врати во нормални вредности. Интересно, и покрај хематолошките промени, ниту едно теле не развило јасни клинички знаци. Резултатите од оваа студија беа основа за препорака дека кромидот не треба да се дава на нивоа поголеми од 25 проценти од внесот на сува материја.

  Сепак, на оваа препорака треба да се гледа со претпазливост бидејќи млечните крави во лактација јадат значително повеќе од телињата што се хранат за производство на месо. Горната граница од 25 проценти би била висока за кравите доилки. На производителите на млечни крави им се советува да се консултираат со ветеринар пред да го користат кромидот во исхраната на нивните животни.

  Досега не најдовме податоци за влијанието на долгорочното хранење со кромид врз здравјето и перформансите на добитокот, но бидејќи достапноста на кромидот е ограничена на сезоната, тоа не треба да биде причина за загриженост.

  petel baner

  Заклучок

  Кромидот може да биде дополнителна храна за преживари, но треба да внимавате на количината. Општа безбедна практика на хранење е да се нахранат 2 до 3 килограми сува материја кромид по крава доилка (20 до 30 килограми во основната исхрана) и да не надминуваат 5 проценти сува материја во дажбата.

  Дефинитивно треба да бидете внимателни. Сточарите треба да ги забележат сите промени што им се случуваат на животните. На пример: недостаток на апетит, забрзано дишење, намалена подвижност…

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  На производителите на млечни крави им се советува да се консултираат со ветеринар пред да го користат кромидот како дополнителна храна во исхраната на нивните животни.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img