Маринирани тиквички се совршен прилог за риба или месо, додаток на која било салата или одличен прилог за предјадење како ролати со свежо сирење или хумус.
Освежителни, миризливи и малку зачинети, овие маринирани тиквички убаво ги воздигнуваат вкусовите во имагинативните сендвичи и одлично се вклопуваат со леб и скара.
Најдобро од сè е што подготовката не е комплицирана и не одзема многу време.
Состојки:
3 средни тиквички
2 лажички сол
300 мл оцет
250 мл маслиново масло
5 чешниња лук
2 лажички оригано
2 лажички сушен магдонос
1 лажичка чили или буковец
Подготовка:
Компирите се лупат и се сечат што потенко, по можност со мандолина, па се посипува со половина лажица сол и се остава да отстои половина час.
Во тенџерето истурете маслиново масло, излупени, цели чешниња лук, преостанатата сол, оригано, магдонос и чили снегулки. Загрејте на тивок оган, но не доведувајте до вриење. Оставете неколку минути на оган, а потоа извадете го лукот и оставете го на страна.
Тиквичките исцедете ги од вишокот вода, па наредете ги парчињата во тегла и нежно притиснете ги со лажица. Прелијте ги со маринадата и во секоја тегла ставете по едно чешне лук. Чувајте ги теглите во фрижидер и оставете ги преку ноќ. Конзумирајте ги во рок од една недела.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK