Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

More
  домаАгро советиКако да се подготви супстрат за буковка?

  Како да се подготви супстрат за буковка?

  petel baner

  Како да се подготви супстрат за буковка? Одгледувањето печурки стана исклучително популарно. За некои производители, печурките се примарен производ, додека за други тоа е дополнителен извор на приход. Доколку имате при рака многу целулозни материјали, можете да го искористите за дополнителен приход или да си обезбедите здрава храна.

  Три клучни елементи во одгледувањето се добри услови, добар мицелиум и добар супстрат. Можете да купите добар мицелиум, може да се обезбедат услови, но сето тоа оди надолу ако подлогата не е добро подготвена. Буковките се одгледуваат на целулозни подлоги, но процесот на подготовка на подлогата е многу поедноставен од другите печурки.

  Иако може да се одгледува на трупци и да се најде во шумите на живи дрвја, користењето на подлогата е многу посигурен метод за одгледување на буковка. Причината за ова е што производителите имаат целосна контрола врз подготовката на подлогата.

  Подготовка на супстрат за буковката

  Основата на добра подлога за одгледување буковка е целулозниот материјал – слама, сено, пченкарни листови и стебленца, стебленца од различен зеленчук, памук, струготини. Може да се направи од еден вид материјал или да се комбинира. Се разбира, сè зависи од тоа што е достапно. Сеното, сламата и материјалот од слично потекло треба да се исечат на должина од 3 до 5 сантиметри, додека поцврстиот материјал може да се сече поситен за подобро да се апсорбира водата.

  agrounik

  Подготвениот материјал треба да се стерилизира, за што е доволно да се свари. Најсигурна мерка е 30 минути готвење од моментот кога водата со материјалот во неа ќе почне да врие. Не се препорачува едноставно истурање на врела вода врз материјалот. Овој процес е исклучително важен за да се обезбеди супстрат што не е заразен со бактерии и габи. По готвењето, стерилизираниот материјал треба да се исуши и излади, нужно на стерилизирана површина. После тоа се става во најлонски кеси и истовремено се додава мицелиумот.

  Очекуваниот принос е 20 до 30% од тежината на подлогата, а зависи од квалитетот на подготовката, составот и хранливото богатство на супстратот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Буковката е одличен избор за фарми кои имаат големо количество отпад од целулоза во своето производство. На овој начин, отпадот може да се искористи и да се обезбеди поголем профит од продажбата на сено и слама во бали.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img