Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

38.8 C
Skopje
Thursday, July 18, 2024

More
  домаАгро ВестиКако ќе се движат цените на ѓубривата на глобално ниво?

  Како ќе се движат цените на ѓубривата на глобално ниво?

  petel baner

  Аналитичарите очекуваат земјоделците да ги платат своите набавки барем до есента 2023 година. Колку цените на ѓубривата ќе останат ниски зависи од глобалната побарувачка.

  Според пазарната анализа спроведена од холандската инвестициска банка Рабобанк, светските цени на ѓубривата треба да останат ниски до 2024 година, па дури и понатаму, особено за фосфатите и поташата.

  Според извештајот објавен на 25 мај, причините за ваквиот тренд се поголемата понуда на пазарот од една страна и послабата побарувачка од друга страна, пренесува Agrarheute. 

  Тие очекуваат земјоделците да ги платат своите набавки барем до есента 2023 година. Колку ниско ќе останат потоа зависи од глобалната побарувачка. Сметаат дека нивото кое било пред руската инвазија на Украина ќе се достигне само за две до три години. 

  agrounik

  Азотот зависи од нафтата и гасот

  Кога станува збор за азотни ѓубрива, Рабобанк потсетува дека тие зависат од флуктуирачките цени на нафтата и гасот. Тие претпоставуваат дека уреата ќе остане на сегашното ниво во текот на 2023 година. Сепак значително ќе се зголеми повторно во 2024 година. Сепак, други истражувања покажуваат дека тоа зависи од тоа дали Русија дополнително ќе ги намали испораките на гас во Европа во текот на годината. 

  Според овие аналитичари, фосфатните ѓубрива се уште се значително поскапи од долгорочниот тренд. И покрај послабата побарувачка, цените останаа на повисоки нивоа делумно поради намалениот кинески извоз. Нивната домашна потрошувачка излегува од шпицот на сезоната, а се очекува поголем извоз од таа земја на светскиот пазар, а со тоа и пад на цените на ѓубривата.  

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Надолен тренд кај калиумовите ѓубрива

  Кога станува збор за поташа, побарувачката останува слаба ширум светот. Иако Бразил и Индија купија поголеми количини во последните месеци, тоа не го запре глобалниот пад на цените. Понудата е се уште голема, а има знаци дека стоката од Белорусија се враќа на светскиот пазар и покрај европските и американските санкции. Доколку продолжи овој тренд, цените на поташаните ѓубрива ќе продолжат да паѓаат.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img