Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиТранспирација на вода за време на вегетацијата на растенијата

  Транспирација на вода за време на вегетацијата на растенијата

  petel baner

  Транспирација на вода – Количеството на вода што се транспира за време на вегетацискиот циклус на растенијата се карактеризира со „релативна потрошувачка“, односно количина на вода потребна за производство на 1 кг сува материја. Во овој случај, станува збор за значително поголеми количини од оние кои се наоѓаат во растенијата во времето на бербата.

  Коефициентот на транспирација се пресметува помеѓу потрошувачката со транспирација и произведената сува материја.

  Примената на коефициентите на транспирација во пресметките за наводнување е ограничена со нивните временски и просторни промени. Наведените вредности можат да послужат како репери.

  Ако се претпостави дека производството на 1 кг сува материја троши 400 литри вода за производство, на пример 10 тони/ха сува материја од плодови од јаболко, глобалната потрошувачка на вода за транспирација изнесува:

   Tr= 10.000 kg/ha x 400 lit/kg = 4.000.000. lit/ha = 4.000 m3/ha = 400 mm/m2

  agrounik

  На овие количини треба да се додаде и количината на вода што испарува од површината на почвата во текот на сезоната на растење и се користи за транспирација (плевели). И овие количини не само што се тешки за мерење, туку се и многу променливи.

  Транспирација на вода

  Факторите кои зависат од испарувањето на водата од почвата се групирани во четири категории:

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  • Климатски фактори:
   температура (почва и почвен слој на воздух), соларна радијација, релативна влажност на воздухот, ветер;
  • Педолошки фактори:
   механички состав на почвата, содржина на органска материја и боја на почвата;
  • Хидропедолошки фактори:
   капацитет за задржување на почвата, капиларност, длабочина на подземни води;
  • Агрофитолошки фактори:
   растителни видови, плевелност на почвата, техники на одгледување и применети земјоделски техники;

  Истражувањата покажуваат дека не постои тесна врска помеѓу транспирацијата на растенијата и испарувањето на водата од почвата и дека односот на транспирација и испарување е во многу широк опсег од 20-50%. Во умерената климатска зона, за повеќето растителни видови, таа обично изнесува 25-60% од вкупната потрошувачка на вода.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img