Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-2.2 C
Skopje
Thursday, November 21, 2024

More
    домаситеКако се подготвува сок од црница?

    Како се подготвува сок од црница?

    petel baner

    Се одгледуваат и двата вида црница, при што црната се одгледува многу поретко од белата. Тие растат диво во шумите, покрај рабовите на шумите, во ливадите и покрај патиштата. Како да подготвите сок од црница, прочитајте подолу.

    Некогаш била многу распространета, додека денес е сè поретко.

    Otkup na kompiri

    И црната и белата црница имаат исти лековити својства. За медицински цели се користат плодовите, суви и свежи листови и кора од корен од црница.

    Лек

    Младите, здрави и целосно развиени листови се берат во текот на летото и се сушат во тенок слој во сенка. Од плодот се цедат сокови и против воспаление на грлото и носот се подготвуваат џемови и сирупи, а кај запек се користи свежо овошје.

    Освен шеќер, овошјето содржи и овошни киселини, пектин, многу витамини и минерални соли, што го прави многу корисна храна.

    Листот содржи многу витамин Ц. Се користи како диуретик и против дијабетес. Научна студија исто така го докажала позитивното влијание врз намалувањето на нивото на шеќер во крвта на листовите и кората на црницата, па оваа мешавина од листови и кора се користи и во фармацевтската индустрија.

    Сок од црница се користи за намалување на високата телесна температура и течната столица. Кората од црница се користи за регулирање на варењето, а добро делува и во отстранувањето на цревните паразити.

    agrounik

    Сок од црница се користи за полесно искашлување, потење и полесно мокрење. Делува и како антисептик, се користи за плакнење на устата и грлото во случај на благо воспаление.

    За козметички цели, чајот од листови од црница се користи за отстранување на пеги од лицето.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Рецепт за сок од црница

    Додадете 30 грама винска киселина во 3 кг дудинки (измиени под млаз вода во цедалка) и 2 литри вода и оставете да отстои 24 часа. По 24 часа, процедете низ газа. Смесата се вари со шеќер (сокот и шеќерот сооднос 1:1) на тивок оган и се вади од пената. Варете го сокот 15-20 минути од моментот кога ќе почне да врие. Истурете го добиениот сок топол во подготвените шишиња. Ова е сируп, затоа пијте го разреден со вода.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img