Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

38.8 C
Skopje
Thursday, July 18, 2024

More
  домаАгро советиКако да препознаете африканска чума и што да направите ако ја откриете

  Како да препознаете африканска чума и што да направите ако ја откриете

  petel baner

  „Пред 20 години на Факултетот за ветеринарна медицина се предаваше за африканска свинска чума во само два параграфи, епидемиите беа незамисливи. Денес, избувнувањето на африканската чума може да избрише стотици илјади домашни и диви свињи.

  За разлика од класичната свинска чума, која може да се спречи и искорени со вакцинирање на животни, африканската свинска чума сè уште е неизлечива болест.

  Пред 20 години тоа не беше познато во Европа, но климатските промени го донесоа вирусот од Африка на другите континенти. Епидемиите почнаа прво во Кина и Русија.
  Никаде во светот сè уште нема вакцина која би го спречила ширењето на вирусот.

  Единствениот начин да се спречи ширењето на вирусот е да се усмртат животните и да се отстранат труповите со таканаречено безопасно согорување.

  Како да препознаете африканска свинска чума:

  • Ненадејна смрт на една или повеќе свињи
  • Губење на апетит
  • Зголемена телесна температура
  • Крвава столица
  • Абортуси
  • Несигурност при одење
  • Тешкотии со дишењето
  • Кашлање, повраќање

  Само овластени лица можат да вршат усмртување и отстранување.

  Нема закопување, фрлање во река, тоа е строго забрането и земјоделците не смеат сами да го убиваат заболеното грло.

  Ова се некои од работите што можат да ги направат фармерите или приватниците кои одгледуваат свињи:

  1. Свињите не треба да се хранат со помија
  2. Транспортот на свињи мора да биде строго контролиран – возилата што се движат од фарма до фарма треба да се движат само по обележани патеки, доколку тоа не е случај, возилата треба да се дезинфицираат по излегувањето од фармата
  3. Намалете го контактот со други животни
  4. Избегнувајте директен контакт со диви свињи
  5. Задолжително секоја болна или почината свиња да се пријави на ветеринар. Во случај да се дијагностицира африканска чума, санацијата би се вршела според меѓународни стандарди. Важно за фармерите или приватниците кои одгледуваат свињи е да се пријави кај ветеринарите.

  Покрај усмртувањето, надлежните лица се задолжени за:

  Чистење, миење и дезинфекција на просториите според утврдени правила.

  Безопасно отстранување на отпадот.

  Свеста на нашите земјоделци е исто така многу важна – треба да разбереме дека правилата се таму за да се заштитиме.

  agrounik

  Најголемите проблеми со африканската свинска чума се забележани во Азија.

  Само Кина е дом на половина од светската популација на свињи.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Според податоците на Обединетите нации од јули 2019 година, милиони свињи биле убиени во Азија за да се спречи понатамошно ширење на вирусот.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img