Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

19.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиПалењето на сламата е најлошиот начин да се отстрани: Кои се алтернативите?

  Палењето на сламата е најлошиот начин да се отстрани: Кои се алтернативите?

  petel baner

  Жетвата е при крај, а со неа доаѓа и прашањето што со остатоците од сламата. Иако остатоците од жетвата на многу земјоделски култури одамна се собираат и користат во дефицитарните зимски месеци, денес тие се повеќе се сметаат за отпад.

  Откако ќе се одвои приносот од надземниот дел на растението, на парцелата остануваат големи количини остатоци од жетвата. Во зависност од културата, нивната количина може да биде до 10 t/ha за ситни зрна, или повеќе од 30 t/ha за пченка. Во минатото, остатоците од жетвата, како што се лушпите од слама или пченка, обично се собирале заедно со главниот производ (жито или кочан) за да се користат во сточарството.

  Така, овие нуспроизводи се користеле – или за хранење добиток или како легла, па дури и за потребите на домаќинството. Од слама се правеле корпи, душеци, перници или од овие материјали се граделе објекти. Поради воведувањето на современи системи за сточарство, новите методи на управување со ѓубриво и изградба на стабилни згради, потребата од слама во сточарството е сведена на минимум.

  Извор на органска материја

  Говедата со задоволство јадат само овесна слама. Сечканата слама од други видови жито се додава во помала мера како баласт во рефус мешавините поради позитивното влијание врз варењето. Пченкарното брашно е целосно надвор од употреба во сточарството.

  Меѓутоа, како што е намалена употребата на остатоци од култури надвор од теренот, тие сè повеќе остануваат на местото на производство каде што создаваат сосема различни проблеми. Големите количества на остатоци од култури го отежнуваат обработувањето на почвата. Тие претставуваат и преоден дом за бројни штетници и патогени микроорганизми. Современите комбајни ги надминуваат овие проблеми со сечкање и уништување на остатоци од жетвата. Но ваквите технолошки решенија сè уште не се толку распространети на домашните полиња.

  Многу земјоделци, за да го отстранат непотребниот метеријал, ја палат сламата на нивите. Ова решение е несоодветно од неколку причини. Ова ги зголемува ризиците од пожар, бидејќи пламените јазици многу лесно излегуваат од контрола. Особено ако растителниот материјал е многу сув и времето ветровито. Исто така, согорувањето на сламата ослободува јаглерод диоксид, што придонесува за глобалното затоплување. Меѓутоа, она што често се губи од вид е дека вредната потенцијална органска материја на тој начин се губи од почвата.

  Сламата е извор на органска материја која, за разлика од вообичаеното органско ѓубриво, не треба да се носи на парцелата – таа е веќе таму. Покрај тоа, содржи и одредена количина на хранливи материи. Според анализите, еден тон пченична слама содржи околу 5 kg азот, 1 kg фосфор, 10 kg калиум, 3 kg калциум, 1 kg магнезиум, 0,7 kg сулфур и бројни други микроелементи кои треба да се вратат во почвата. Дополнително, внесувањето слама во почвата значително го подобрува нејзиниот режим на вода, воздух и температура. Сите имаат позитивен ефект врз физичките и биолошките својства на почвата.

  Навлегување на остатоци во почвата

  Горењето и произлезените високи температури во површинскиот слој на почвата имаат негативен ефект врз микрофлората на почвата. Ја намалуваат биолошката активност на почвата и ги забавуваат речиси сите микробиолошки процеси. Затоа, освен ако не постои конкретна причина за согорување на сламата, како што е наезда од значителен штетник или патоген што треба физички да се уништи, најдобро е сламата да се интегрира во почвата.

  Внесувањето на растителни остатоци во почвата може да биде тешко доколку механизацијата не е соодветна или оптимално прилагодена. Жетварката делумно ја распарчува сламата така што таа генерално не претставува голем проблем при обработката на почвата. Поради времето потребно за минерализација на сламата, се препорачува луштење на стрништата. Оваа мерка всушност претставува плитко орање на растителните остатоци и има бројни предности. Се внесува слама во почвата, со што се забрзува процесот на нејзино распаѓање. Се прекинува капиларноста на почвата со што се намалува сушењето, а во одредена мерка се контролира и популацијата на плевелот.

  Бидејќи сламата има широк сооднос на јаглерод и азот, минерализацијата е тешка поради микробната имобилизација на азот. Овој феномен всушност е резултат на размножување на корисни почвени микроорганизми кои вградуваат азот во нивните клетки. Тој станува достапен за растението дури по нивното изумирање. Поради оваа причина во почвата се додава одредена количина на азотни ѓубрива. Обично препораките за пченична слама се околу 50 kg/ha N доколку се работи за нормален принос на слама. Наместо минерални ѓубрива, може да се користи ѓубриво, кашеста маса или струготини.

  Во зависност од плодоредот, можно е делумно внесување на слама во почвата со ширење, па дури и со мелење, но во овој случај ефектот е недоволен.

  agrounik

  Пченката има поголема содржина на азот

  Кај пченкарните култури, прашањето за ракување со остатоците од жетвата во голема мера зависи од начинот на берба. Комбајните за пченка ја дробат добро, што го олеснува нивното вградување во почвата подоцна. Меѓутоа, ако пченката се користи за силажа, речиси и да нема остатоци од културите. Пред орање на остатоците од пченка или сончоглед, се препорачува употреба на специјални технички решенија на алат за механичко дробење на надземната маса. Тоа се дрвени чипови, различни ролки опремени со ножеви или мулчери. Пченката има уште поголема содржина на азот и помалку лигнин во споредба со сламата. Потешко е да се ора, а често е невозможно да се изгори поради поголемата влажност на материјалот или временските услови во времето на бербата.

  Лушпите од слама и пченка може да се преработат и во компост. Потоа ќе се користи за ѓубрење, но овој процес е многу потежок бидејќи вклучува повеќе манипулации, транспорт и специфична механизација. На крајот на краиштата, наједноставно и најевтино е да се користи органската супстанција на местото каде што е создадена.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Сламата се користи и како органски материјал за мулчирање на почвата, особено во градинарството. Затоа е и една од примените на остатоците од жетвата на ситните култури. Некои од современите пристапи за земјоделско производство, како што се конзервација или намалена обработка на почвата, се засноваат токму на примената на прекривка и имаат за цел да ја намалат обработката на почвата и да остават што е можно повеќе растителни остатоци на површината. Сепак, овие начини на организирање на производството и управувањето со почвата, од бројни причини, сè уште немаат примена во нашиот регион.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img