Бобинки од брусница, латинско име Vaccinum macrocarpon, се незаменливи на пазарите во текот на летниот и раниот есенски период.
Треба да знаете дека брусницата е најслична на боровинките во однос на нивните својства и услови на зреење. Затоа, каде и да се одгледуваат боровинки, брусницата може да се одгледува без многу потешкотии.
Се поставува прашањето зошто побарувачката за брусница е актуелна во текот на целата година. Можеби најдобар одговор би ни го дале сите оние кои патат од воспаление на уринарните канали. Затоа што треба да знаете дека секојдневната употреба на брусница се препорачува за гореспоменатите заболувања.
Флавоноидите од брусницата, благодарение на специјалните рецептори, имаат посебно антибактериско дејство токму во тој дел од телото. На овој начин брусницата ја спречува појавата на уринарни инфекции, а доколку се развила инфекција, драстично го намалува бројот на бактерии (особено E. coli) во урината.
Истражувањата покажаа дека состојките од брусницата го уништуваат и Helicobacter pylori, бактеријата која предизвикува чир на желудникот. Покрај тоа, неговите активни супстанции ги уништуваат и бактериите кои живеат во устата, што нормално со текот на времето доведува до разни болести на забите и непцата.
Брусницата е зимзелена грмушка висока до 25 см која најдобро успева во планинските предели, во сувите и светли иглолисни шуми. Листовите се овални, мали, кожести, со цел раб, свиткани на работ, сјајни и со кратка петилка. На долната страна, тие имаат темни точки со жлезди кои се гледаат со голо око. Имаат белки и розови цветови во форма на ѕвонче.
Растението цвета од мај до јули, а плодовите зреат во август и септември. Во почетокот се бели, а дури подоцна црвени бобинки со пречник од 6-8 см со остатокот од чашката одозгора. Тие се „брашнести“ одвнатре, па оттука и името брусница на некои места. За медицински цели се собираат листовите од брусница, кои содржат арбутин, хидрохинон, ериколин, ерицинол, танини и други материи.
Но, покрај претходно опишаните лековити својства, бобинките од брусница се користат и како зачин за јадења од дивеч или за подготовка на овошни сокови, вино, џем и ракија. Сепак, иако помалку или повеќе се знае за лековитите ефекти на брусницата, релативно е непознат факт дека не се препорачува долготрајна употреба на големи количини на брусница бидејќи може да доведе до оштетување на црниот дроб и хемолитична анемија.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK