Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро советиЗаболување кај телиња: Создадена е експериментална вакцина против криптоспоридиоза

  Заболување кај телиња: Создадена е експериментална вакцина против криптоспоридиоза

  petel baner

  Криптоспоридиоза е опасна заразна болест чиј прв симптом е дијареа, најчесто се јавува кај телиња до еден месец и може да предизвика висока смртност.

  Криптоспоридиоза е опасна заразна болест која ги погодува младите телиња, главно оние до еден месец. Нивниот имунолошки систем не е развиен и тие се подложни на инфекции.

  Експерименталната вакцина против оваа болест, развиена од MSD Animal Health од Холандија, дава ветувачки резултати, пренесува Farmer. Позитивните тестови создаваат шанса за намалување на оваа болест, која е значајна во сточарскиот сектор.

  Дијагноза на болеста

  Cryptosporidium parvum е високо заразен зоонозен паразит поврзан со неонатална дијареа кај телињата, главната причина за нивниот морбидитет и морталитет. Неопходно е итно лекување и превенција против оваа многу штетна инфекција, рече Герт Вертентен, од MSD Animal Health.

  Agrobot

  Симптомите се појавуваат брзо бидејќи болеста предизвикува дијареа. Големи количини на патогени се излачуваат во околината преку измет, бидејќи тие се размножуваат и живеат на мукозните ткива на дигестивниот тракт. Инфекцијата може да се прошири на белите дробови. Без соодветен третман телињата се свиткуваат. Набргу по почетокот на симптомите, тие стануваат дехидрирани, слаби и тешко стануваат. Во некои случаи, нема симптоми, но предизвикувачкиот агенс се шири преку измет.

  Одговор на антителата на новата вакцина

  Во експериментот, здрави стелни јуници ја примиле експерименталната вакцина во третиот триместар од бременоста. По породувањето, истражувачите собрале колострум од вакцинирани јуници, а новородените телиња биле по случаен избор доделени да примаат колострум во рок од четири часа од породувањето и изложеноста на ооцитите C. parvum.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Резултатите покажале дека новородените телиња хранети со колострум од вакцинирани јуници имале значително помал ризик од дијареа. 

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img