Во текот на одгледувањето грозјето често се третира со пестициди кои неретко се задржуваат на него и по миењето.
Кога да се мие грозјето?
Процесот на миење додава вишок влага, што може да предизвика грозјето да се расипе побрзо отколку што вообичаено. Иако, изгледа практично да го измиете целото грозје веднаш по купувањето, сепак треба да ги исчистите само оние што планирате да ги јадете веднаш или во блиска иднина. За подолг рок на траење, чувајте го неизмиеното грозје во пластична кеса во фрижидер додека не одлучите да го јадете.
Миењето грозје не е комплицирано, но има одредени чекори што треба да ги следите за да бидете сигурни дека вашето грозје е што е можно почисто. Со чисти раце измијте го грозјето од садот во цедалка со соодветна големина. Вклучете ја славината и оставете ладната вода да тече над него. Користете ги рацете за да го поместите грозјето така што секоја страна е исчистена. Посипете малку сода бикарбона и/или сол врз него во цедалката и нежно исчистете го со рацете. Овој лесен пилинг ќе ги отстрани нечистотиите.
По темелно плакнење, исушете го грозјето во цедалка со чиста кујна или хартиена крпа.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK