Постојат многу начини за одмрзнување на пилешко месо, но не секој метод е безбеден. Кои се најлошите начини за одмрзнување?
Кога имате доволно време, најлесно е да го одмрзнете пилешкото во фрижидер, а воедно е и најбезбедниот метод.
Научете ги најлошите начини за одмрзнување на пилешкото.
Микробранова печка
Одмрзнувањето на пилешкото во микробранова печка не е безбедно бидејќи месото е изложено на високи температури кои го фаворизираат растот на бактериите.
Го уништува и вкусот и текстурата на месото бидејќи месото не се одмрзнува рамномерно. Додека подебелите и подолгите парчиња сè уште се одмрзнуваат, потенките и помалите парчиња веќе почнуваат да се готват и стануваат гумени.
На работната маса во кујната
Овој начин на одмрзнување на пилешко месо се користи во многу домаќинства, но апсолутно треба да се избегнува. Кога месото се остава предолго на собна температура, постои голема веројатност да влезе во „опасната температурна зона“ каде што формирањето на бактерии е неизбежно.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK