Крајот на летото и почетокот на есента значат и промена на овошјето и зеленчукот и доаѓањето на сезоната на јаболка.
Најдобро време за уживање во нив е првата берба, во септември и октомври. Еве како да ги чувате за да траат што подолго.
Како да чувате цели јаболка?
Еден сад со цели јаболка прави прекрасен сезонски приказ на вашиот пулт. Сепак ќе трае само помеѓу една и две недели, во зависност од сортата и собната температура.
За максимална свежина, чувајте го садот подалеку од директна сончева светлина. Јаболката се препорачува да ги чувате во фиока на долната полица од фрижидерот, доколку нема да ги јадете веднаш.
Кога ги чувате во фрижидер или на кое било друго место, внимавајте да не чувате јаболка покрај друго овошје и зеленчук, бидејќи јаболката содржат етилен гас, што доведува до побрзо зреење на другото овошје и зеленчук. Јаболката исто така можат да ги апсорбираат вкусовите околу нив, па затоа не се препорачува да се чуваат до, да речеме, кромид.
Како да чувате исечени јаболка?
Исечените јаболка се вкусна, здрава ужина, но не траат толку долго како целото овошје. За да го извлечете максимумот од вашите парчиња, чувајте ги во кеса што може повторно да се затвори или во херметички контејнер за складирање храна во фрижидер.
Можете ли да ги замрзнете?
Да, сигурно можете да ги чувате јаболката во замрзнувач, но важно е да се напомене дека замрзнувањето ја губи нивната острина.
Замрзнувањето ја деградира клеточната структура на јаболкото, слично на другите плодови. Сепак, замрзнатите јаболка се идеални за употреба во пити, колачи, сосови и путер.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK