Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

14.8 C
Skopje
Saturday, February 24, 2024

More
  домаАгро ВестиПомош до 10 милиони денари за набавка на педигриран добиток

  Помош до 10 милиони денари за набавка на педигриран добиток

  Agrobot

  Агенцијата за финасиска поддршка во земјоделството и руралниот развој – АФПЗРР распиша јавен повик за мерката 121.1 поддршка за набавка на педигриран добиток.

  Поддршката од оваа мерка, појаснуваат од МЗШВ, се однесува за набавка на педигриран добиоток како висостелни јуници за млеко, месо и комбинирани млеко-месо и месо-млеко, со исклучок на расата Буша. Потоа набавка на педигрирани машки и женски приплодни грла овци и набавка на педигрирани машки и женски приплодни грла кози.

  petel baner

  Како корисници на оваа мерка се јавуваат земјоделските стопанства запишани во Единствениот регистар на земјоделски стопанства во Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство, согласно Закон за земјоделство и рурален развој.

  – Максималната вредност на прифатливи трошоци по корисник изнесува 10 милиони денари. Што претставува поврат на направената инвестиција од 50 – 75 проценти. Рокот за аплицирање е до 16 ноември 2023 година, а аплицирањето за оваа мерка се врши по електронски пат. Односно сите заинтересирани ќе треба да креираат електронско барање за финансиска поддршка со податоци за инвестицијата. И да ги прикачат сите потребни документи преку порталот e-baranje.ipardpa.gov.mk.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Од Министерството напоменуваат дека барателите кои имаат важечки договор од претходните години за набавка на добиток, однсно истите не ја реализирале планираната инвестиција, немаат право да аплицираат на овој јавен повик.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

   

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img