Навидум обичните зачини, како и повеќето прехранбени производи можат да содржат голема количина шеќер.
Поради оваа причина, важно е секогаш да се чита составот.
Доколку видите дека производот содржи сируп, декстроза или меласа, не го купувајте, е советот на нутриционистот Лаура Бурак за списанието „Јади ова, не тоа“.
Кечап
-Повеќето кечапи на пазарот содржат додаден шеќер, најчесто во форма на сируп од пченка со висока содржина на фруктоза, објасни Бурак.
Познато е дека консумирањето сируп од пченка доведува до дебелина, отпорност на инсулин и дијабетес.
-Внимавајте на изворите на шеќер и задолжително проверете колку грама шеќер има во кечапот што планирате да го купите, додала таа.
Сенф
Обрнете внимание бидејќи производителите често додаваат шеќер во сенфот за да го подобрат неговиот вкус. Во последно време се попопуларен е шеќерот со сенф, но не е особено добар ниту за здравјето.
-Можеби мислите дека сенфот со мед е поздрав, но тоа е далеку од вистината. Медот е само „изговор“ за додавање уште повеќе шеќер на производот, рече таа.
Преливи за салата
Сите видови преливи за салата што можете да ги најдете во супермаркетите се нездрави. Бидејќи ја намалуваат хранливата вредност на здравиот оброк.
Нутриционистот смета дека најдобрата опција е преливот да го направите сами. Бидејќи само така ќе се уверите дека не содржи многу шеќер.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK