За време на зимските денови, кисела зелка е една од омилените намирници. Од неа може да се направат многу јадења како што се сарма, подварок, варена зелка, но и салати кои се многу богати со витамини и го зајакнуваат метаболизмот.
Иако денес може да се најде во речиси секоја продавница, сепак повеќето луѓе сакаат сами да си направат кисела зелка. Разликата помеѓу домашната и купената зелка од продавница е впечатливата жолтеникава боја која и дава посебен вкус. Тајната е во постапката на киселење зелка.
Најпрво исчистете ги главите од зелката од првиот слој листови и измијте ги. Потоа издлабете ги главите во центарот за да го отстраните коренот и наполнете ја таа празнина со сол. Првиот ред што влегува во садот е рендана зелка.
Откако ќе ја наредите зелката во бурето за маринирање, одозгора додајте неколку парчиња дуња за да пожолте зелката и два ловорови листови. Дуњата ќе ја ослободи својата жолта боја и ќе и даде изглед и дополнителен вкус на зелката.
Зелка треба да се кисели во буре околу три недели, но важно е да се провери дали саламурата е доволно чиста и дали зелката не го променила мирисот.
Се препорачува најдобро време за кисела зелка да е средината на октомври. Процесот на биоферментација бара температурата да биде стабилна без премногу осцилации, од 18 до 21 степен. Најдоброто место за складирање на зелката е во подрумот, каде што нема премногу разлики во температурата, како што не е случај ако ја чувате на балкон.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро забава, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK