Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-5.2 C
Skopje
Sunday, November 24, 2024

More
    домаАгро ЗабаваКако да ја направите вашата кисела зелка жолта како дукат

    Како да ја направите вашата кисела зелка жолта како дукат

    petel baner

    За време на зимските денови, кисела зелка е една од омилените намирници. Од неа може да се направат многу јадења како што се сарма, подварок, варена зелка, но и салати кои се многу богати со витамини и го зајакнуваат метаболизмот.

    Иако денес може да се најде во речиси секоја продавница, сепак повеќето луѓе сакаат сами да си направат кисела зелка. Разликата помеѓу домашната и купената зелка од продавница е впечатливата жолтеникава боја која и дава посебен вкус. Тајната е во постапката на киселење зелка.

    Otkup na kompiri

    Најпрво исчистете ги главите од зелката од првиот слој листови и измијте ги. Потоа издлабете ги главите во центарот за да го отстраните коренот и наполнете ја таа празнина со сол. Првиот ред што влегува во садот е рендана зелка.

    agrounik

    Откако ќе ја наредите зелката во бурето за маринирање, одозгора додајте неколку парчиња дуња за да пожолте зелката и два ловорови листови. Дуњата ќе ја ослободи својата жолта боја и ќе и даде изглед и дополнителен вкус на зелката.

    Зелка треба да се кисели во буре околу три недели, но важно е да се провери дали саламурата е доволно чиста и дали зелката не го променила мирисот.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Се препорачува најдобро време за кисела зелка да е средината на октомври. Процесот на биоферментација бара температурата да биде стабилна без премногу осцилации, од 18 до 21 степен. Најдоброто место за складирање на зелката е во подрумот, каде што нема премногу разлики во температурата, како што не е случај ако ја чувате на балкон.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро забава, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img