Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-2.2 C
Skopje
Friday, November 22, 2024

More
    домаситеДоколку сте анемични, ова е ВИСТИНСКИОТ ЛЕК за вас! - Зошто треба да...

    Доколку сте анемични, ова е ВИСТИНСКИОТ ЛЕК за вас! – Зошто треба да јадете повеќе Црна Рибизла

    petel baner

    Црната рибизла е многу здраво овошје. Плодот на црна рибизла има голема хранлива, терапевтска и технолошка вредност и содржи големи количини на витамин Ц и антоцијани.

    Бобинките од овој овошен вид имаат кисело-сладок освежителен вкус, исклучително се сочни и се најлековитиот дел од растението. Имаат многу специфичен мирис.

    agrounik
    Otkup na kompiri

    Рибизлите содржат многу шеќер, протеини, минерални материи и танини. Плодот од рибизла се користи за јадење свеж, покрај за правење сокови, џемови, желеа, мармалади и сирупи . Во кондиторската индустрија се користи како додаток за правење бонбони, чоколади, креми , пудинзи и други слатки. Ова овошно дрво се користи и за подготовка на овошен јогурт.

    Во фармацевтската индустрија се користат и плодовите и листовите на рибизлите, особено црните. Рибизлата и нејзините производи помагаат во нормализирање и стабилизирање на крвниот притисок, особено се препорачува за лица со висок крвен притисок, но и за подобрување на крвната слика, особено анемија.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk
    Откриено е дека сокот од црна рибизла помага во лекувањето на крварењето на непцата и проширените вени и има позитивен ефект врз зголемувањето на нивото на концентрација.

    Црната рибизла спречува и лекува тешки инфекции, особено пневмонија. Плодовите и сокот од ова растение се многу корисни при бубрежни заболувања, грчеви и болки во органите за варење. Се препорачува за зајакнување и чистење на крвта. Чајот од црна рибизла поволно делува на работата на бубрезите и ги ублажува проблемите предизвикани од ревматизам и гихт.

    Плодот од рибизла и неговите производи помагаат во нормализирање и стабилизирање на крвниот притисок, а особено се препорачуваат за луѓе кои се склони кон анемија.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img