Поради желбата што побрзо да добијат плод, градинарите грешат при бербата или садењето на зелката, кромидот и морковот. Наместо плодови добиваат цветни растенија.
Овие двегодишни растенија, во исклучителни услови, можат да бидат и едногодишни, доколку го преживеат процесот на пролетизација (физиолошки и биолошки процес во организмот на растението, по што преминуваат од вегетативната фаза во фазата на формирање на цветови и семиња). За растенијата каде луѓето користат вегетативни делови за храна, цветањето е непожелно, освен кога станува збор за производство на семе.
Важноста на температурите за време на растењето на одредени двегодишни култури е исклучително голема. Градинарите често ги обвинуваат семињата или самите производители за цветањето. Не ја разбираат важноста на температурата за секоја од фазите низ кои поминува споменатиот зеленчук.
Оптимална температура
Оптимална температура за никнување и раст на кромидот, зелката и морковот и температурата на која се одвива процесот на пролетување:
‘Ртење | раст | Вернализација | |
Лук | 15°C | 18-22°C | 12-13°C |
Зелка | 20°C | 15-20°C | 2-10°C |
Морков | 20°C | 20-22°C | 5-8°C |
Зелка, моркови и кромид се растенија кои почнуваат да растат на ниски температури. Процесот на пролетување се разликува кај одредени видови, но кај сите се одвива во веќе формирано растение (кое има лист, стебло и корен), а не во семе.
Процесот на пролетизација на кромидот се одвива на температура од 12-13°C, во текот на 15-25 дена. Ако вашиот апаџик кромид цути на пролет, тој бил крупен и се чувал во несоодветни услови.
Кај зелката пролетизацијата се одвива на температура од 2-10°C , во текот на 10-20 дена. Доколку расадот на раната зелка се донесе на теренот во текот на март, постои опасност некои од растенијата да процветаат пред формирањето на грла.
Изникнувањето на морковите се одвива за 10-20 дена, на температура од
5-8°C. Одгледувачите на зеленчук кои садат моркови во ноември, декември, јануари или февруари се изложени на можноста нивниот род да процвета пред да се формираат корени погодни за употреба.
Ако тоа се случи, најдобро е да се извлечат растенијата кои почнуваат да формираат цвет пред да се развијат и на тој начин да се намали штетата од цветањето што е можно повеќе.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK