Црната рибизла е многу здраво овошје. Плодот на црна рибизла има голема хранлива, терапевтска и технолошка вредност и содржи големи количини на витамин Ц и антоцијани.
Бобинките од овој овошен вид имаат кисело-сладок освежителен вкус, исклучително се сочни и се најлековитиот дел од растението. Имаат многу специфичен мирис.
Рибизлите содржат многу шеќер, протеини, минерални материи и танини. Плодот од рибизла се користи за јадење свеж, покрај за правење сокови, џемови, желеа, мармалади и сирупи . Во кондиторската индустрија се користи како додаток за правење бонбони, чоколади, креми , пудинзи и други слатки. Ова овошно дрво се користи и за подготовка на овошен јогурт.
Во фармацевтската индустрија се користат и плодовите и листовите на рибизлите, особено црните. Рибизлата и нејзините производи помагаат во нормализирање и стабилизирање на крвниот притисок, особено се препорачува за лица со висок крвен притисок, но и за подобрување на крвната слика, особено анемија.
Откриено е дека сокот од црна рибизла помага во лекувањето на крварењето на непцата и проширените вени и има позитивен ефект врз зголемувањето на нивото на концентрација.
Црната рибизла спречува и лекува тешки инфекции, особено пневмонија. Плодовите и сокот од ова растение се многу корисни при бубрежни заболувања, грчеви и болки во органите за варење. Се препорачува за зајакнување и чистење на крвта. Чајот од црна рибизла поволно делува на работата на бубрезите и ги ублажува проблемите предизвикани од ревматизам и гихт.
Плодот од рибизла и неговите производи помагаат во нормализирање и стабилизирање на крвниот притисок, а особено се препорачуваат за луѓе кои се склони кон анемија.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.