Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Thursday, July 18, 2024

More
  домаАгро советиОвци за товење и успешен резултат на крајот

  Овци за товење и успешен резултат на крајот

  petel baner

  Со државни стимулации, овци за товење можат да донесат профит. Шталите може да се градат како полуотворени или целосно затворени објекти. Тоа зависи од начинот на чување на животните. Имено, на повеќето семејни фарми овците се чуваат релативно кратко, односно во текот на зимата и за време на јагнењето.

  Чувањето овци во штала преку целата година не е вообичаено и се практикува само на некои селски фарми кои се занимаваат со товење на јагниња. Теренот за изградба на бачилото треба да ги исполнува сите зоохигиенски и санитарно хигиенски услови. Тоа значи дека мора да биде изграден на исушено, суво, по можност издигнато место.

  Правилната положба на шталата треба да биде во правец исток-запад, за да може на место што е свртено кон југ да се организира простор заштитен од ветер, сув и сончев за ослободување на јагнињата. При изградбата, треба да се погрижите објектот да биде што поблиску до место каде што лесно можете да набавите храна. Штала за чување овци може да биде и постар објект. Тој и по мали реконструкции може да претставува идеален простор за сместување овци. Истовремено, треба да се има предвид дека тие сакаат суви и проветрени живеалишта. Од горенаведеното е очигледно дека влагата им е најголем непријател.

  Овци за товење и успешен резултат на крајот

  Старите плевни во кои чувавме крави или свињи не се секогаш најпогодни за чување овци. Тие треба да се приспособат на соодветен начин (на пример со зголемување на прозорците, т.е. со овозможување подобри услови за вентилација. Потоа со отстранување на местата за врзување или фиксирани прегради.

  Без разлика дали се работи за изградба на нов објект или адаптација на стар, во местото на живеење треба да се распрашате за условите кои мора да се исполнат за вдомување овци.

  Во практиката на фармите се трудат капацитетите за овци да ги направат сразмерни на бројот на приплодните животни. Нивната должина да не биде помала од 10 метри, а најчесто е 12-20 метри. Имено, површината на шталата мора да биде доволно пространа, бидејќи на мал простор овците се туркаат, скокаат врз соседните животни и се повредуваат. Покрај тоа, во такви услови за домување, тешко е да се одржат микроклиматските услови. Сето тоа може да биде причина за разни здравствени нарушувања.

  Затоа одржувањето на оптималниот број на животни по единица површина е еден од начините за одржување на зоохигиенските услови во објектот на задоволително ниво.

  agrounik

  Во наши услови, најпогодни градежни материјали за изградба на бачило се шуплива тула, дрво и бетон, а основни делови на шталата се темелот, ѕидовите, подот, таванот, покривот, вратите и прозорците. Темелите на шталата се 80-120 см. Изработени се од бетон и имаат хидроизолационен слој за да се спречи продирање на вода.

  Овците за товење носат профит

  Ѕидовите продолжуваат на хидроизолациониот слој на темелот и се еден од главните фактори на топлинска заштита. Најчесто се гради од шуплива тула, каде што внатрешноста треба да се малтериса и обработи, за да се олесни чистењето и дезинфекцијата. Дополнително, треба да се грижите за соодветна изолација на ѕидовите. Така ќе се спречи потењето и ќе се зголеми влажноста во објектот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во долниот дел ѕидовите треба да имаат засилен термоизолационен слој. Тие делови (особено аглите) се најизложени на зимскиот продор на студ. Преминот помеѓу ѕидовите и подот треба да биде заоблен, бидејќи острите рабови задржуваат најмногу нечистотија и тешко се чистат. Одреден број на одгледувачи на овци може да се одлучат за поевтината опција за изградба на бачило. Во овој случај, ѕидовите ќе бидат изградени од дрво со соодветна изолација помеѓу штиците. Се разбира, животниот век на таквата штала е многу пократок од објектот од тули, но особено е погодна за овчари чии животни поголемиот дел од годината го поминуваат на отворено.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img