Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

36.8 C
Skopje
Friday, July 12, 2024

More
  домаАгро советиНова болест на јачменот се шири низ Европа - ги напаѓа и...

  Нова болест на јачменот се шири низ Европа – ги напаѓа и другите култури

  petel baner

  Болест на јачменот за прв пат е регистрирана во Кореја во 2016 година. Во Европа се проширила во Грција, Унгарија, Полска, Холандија и Франција. Сувите лета и одговараат на болеста.

  Нова закана за земјоделските култури на јачмен се повеќе се шири низ Европа. Станува збор за болест на јачменот, G – вирусот ( англиски Barley virus G – BVG ). Предизвикува симптоми слични на веќе познатиот вирус на жолтица на јачменот. За прв пат беше идентификуван во 2016 година, а именуван по истражувачите кои го открија.

  Напаѓа житарки и треви

  Ова е едноверижен, позитивен РНК вирус кој припаѓа на семејството Solemoviridae и родот Poleovirus. За прв пат беше изолиран во Кореја во 2016 година од јачмен растенија кои покажуваат симптоми на жолтица. Веќе во 2019 година беше забележан во Грција, каде што беше изолиран од растенија од пченка кои покажаа мозаик на листовите, интервеинално пожолтување и жолти ленти.

  Со текот на годините, неговата појава е следена во различни земји на јачменот, но и на други растенија: пченка, просо, пченица, овес, диво просо, односно пред се кај оние од фамилијата на трева Poaceae. Еден вид од фамилијата Solanaceae, див роднина на компирот, е пријавен како домаќин во Австралија.

  Откриен е во култура на пченица во Јапонија во 2019 година, а сега се шири се повеќе и повеќе. Откриен е во Унгарија во 2020 година, а во пролетта 2023 година во зимската култура на јачмен во Полска. Помеѓу европските земји е пронајден и во Франција и Холандија. Присутен е и во Калифорнија (САД), Австралија, Јапонија, Африка (Нигерија, Кенија).

  Преносители се лисните вошки

  Утврдено е дека лисните вошки, Rhopalosiphum maidis и Rhopalosiphum padi, се главните преносители на овој вирус и тоа е најголемиот ризик, бидејќи тие се присутни насекаде. Затоа, треба да очекуваме негово натамошно ширење на нови територии и поголем притисок од појавата на инфекција. 

  agrounik

  Не е познато дека се пренесува со семето.

  Симптомите се слични на жолтицата на јачменот и се рефлектираат во вид на промена на бојата на лисната маса, листовите пожолтуваат, пукањето е прекумерно и растот е намален. Загрижувачки е тоа што има можност за синергија со други вируси, па при мешани инфекции може да резултира со поголема штета и губење на посевот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Досега е утврдено дека одговара на медитеранската клима, подрачјата со суви лета и крајбрежните области. Една од превентивните мерки е сузбивање на лисните вошки кои се пренесувачи и планирање на сеидбата за периодот на појава на вошките да не се поклопува со интензивен раст на културите.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img