Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Friday, June 21, 2024

More
  домаАгро советиЕсенски фолијарен третман на насади на јаболка и препораки

  Есенски фолијарен третман на насади на јаболка и препораки

  petel baner

  Есенскиот фолијарен третман на јаболката е исто така важен поради намалувањето на потенцијалот на агенсите на растителните болести за следната сезона.

  По бербата, со присуство на пониски температури, јаболкото влегува во период на зимско мирување. Транспирацијата и спроведувањето на хранливите материи и водата се забавува. Хранливите елементи од листот се вовлекуваат во резервните ткива на растението. Се складираат и служат како примарен извор на храна на почетокот на следната вегетативна сезона. Паралелно со овие активности има и лигнификација на млади гранки, т.е. задрвенување. На овој начин, едногодишните гранки се заштитени од ниските зимски температури.

  Различните агенси на растителните болести преминуваат и во презимувачки форми во кои се подготвени да се одржуваат во плантажите во студениот период. Напролет повторно ќе бидат активни и ќе можат да вршат примарни инфекции. Овие презимувачки форми остануваат на листовите и на јаболкницата. По сето горенаведено, доаѓа до паѓање на листовите кои подлежат на процеси на распаѓање на земјата и претставуваат примарен извор на храна за почвата. Растението во одреден момент ќе може повторно да го користи за своите потреби.

  Што треба да направиме

  Основата на есенскаиот фолијарен третман на јаболката е снабдување на јаболкото со сите важни хранливи материи. Може да се апсорбираат и складираат во складишни ткива пред да паднат лисјата, кои ќе се користат во следната производна сезона. Исто така, неопходно е да се спроведат мерки за заштита на јаболкото. Со тоа ќе се намали потенцијалот на агенсите на растителните болести за следната сезона.

  agrounik

  Препорака

  Ефикасна и докажана комбинација на производи наменети за третман на јаболка по бербата. Се препорачува во следниот период да се применува третман со препарати:

  Бакар оксихлорид, Бор, Цинк.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Доколку јаболкницата е сè уште активна во однос на развојот на нова вегетација, неопходно е во препорачаниот третман да се додаде препарат базиран на активната супстанција етефон, кој е синтетички хормон  на стареење и како таков му дава сигнал на растението да престане со развојот на вегетацијата и да почне да созрева и ги „затвори“ пупките со цел навреме да се подготват за зимско мирување.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img