Оваа маринада е она што навистина ви треба доколку сакате малку поинаков начин за подготвка на месото.
За подотовка на оваа маринада потрбни се 5 минути, а само месото за 10-15 минути, меѓутоа трикот е во отстојувањето на белото месо во маринадата цели 8 часа.
Состојки:
– 1-2 лажици јаболков оцет;
– 2-3 лажици суви зачини како што се оригано, рузмарин или мелен ловоров лист;
– 1-2 лажици сенф;
– 1-2 лажици лук во прав;
-1/4 шолја маслиново масло;
– сол и свежо мелен црн бибер;
– 4 парчиња бело месо.
Подготовка:
Ставете ги оцетот, зачините, сенфот, лукот и доколку користите масло во пластичен сад којшто може да се затвори. Затворете го, протресете и соединете ги сите состојки. Отворете го садот и ставете го белото месо во него. Затворете и повторно протресете. Вака подготвеното пилешко месо може да го чувате замрзнато и до две седмици.
Одмрзнете го месото преку ноќ или по осум часа маринирање употребете го.
Загрејте ја скарата или тавата на оган. Кога ќе загреете, печете го пилешкото месо околу 4 минути на едната страна, па на другата. Исто така може да го печете пилешкото месо на загреана рерна на околу 200 степени Целзиусови околу 15-на минути додека не се испече.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK