Колку пати сте купиле нешто навидум убаво и црвено, а потоа сте се вратиле дома и сте целосно разочарани кога ќе направите салата од доматите?
Доматите треба да бидат убави, цврсти, сочни и миризливи. Но, колку и да изгледа прекрасно на пазар или во маркет, кога дома ќе приготвите богата салата, следува разочарување. Доматот е без вкус. И тоа е факт.
Современите сорти се прилагодени така што доматите се убави и отпорни на болести, но вкусот е изгубен при вкрстувањето со цел да се истакнат овие квалитети.
„Вкусот на доматите зависи од содржината на органски шеќери и киселини, кои се синтетизираат во плодовите на доматите за време на нивното зреење“.
Значи, ако доматите се берат пред да бидат целосно зрели, нивниот вкус се губи. Додека боите се синтетизираат и по бербата – во магацин. Затоа, доматите можат да бидат светло црвени, но нивниот вкус не е толку добар.
За развој на бојата, важно е само синтезата да е веќе започната додека доматот е сè уште на растението. Таквото овошје ќе зрее до црвена боја во складирањето.
Послабиот вкус на доматите е резултат на целите на одгледувачите да ги подобрат неговите економски важни својства. Одгледувачите сакаа производ што може подобро да се чува, што подолго ја задржува свежината и е поотпорен на транспорт.
Старите сорти немаат такви својства. Тие се поподложни на болести и затоа се поскапи за одгледување. Приносот е исто така значително помал, додека при интензивно хидропоничко одгледување, каде растенијата се засадуваат во вода во која се додаваат хранливи материи и растителни хормони, од секое растение се собираат и до 10 килограми. Индустриски одгледувани домати во вода, а не во почвата, само по себе не е причина за губење на вкусот.
Покрај разновидноста, на вкусот значително влијаат и следните фактори на животната средина:
- температура
- вода
- хранливи материи
- особено сончевата светлина
Доматите кои можат да се купат во летниот период ќе имаат повеќе мирис и вкус, бидејќи светлината во пластениците не може целосно да ја замени сончевата светлина.
На вкусот влијаат многу фактори, но најважен е сортата – и времето кога се собираат доматите. Најдобри се доматите кои созреваат на растението и не се берат рано.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK