Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-3.2 C
Skopje
Sunday, November 24, 2024

More
    домаситеМушмулите се корисни за болести на бубрезите и црниот дроб

    Мушмулите се корисни за болести на бубрезите и црниот дроб

    petel baner

    Секојдневното консумирање мушмулите е корисно за луѓето со заболувања на бубрезите и црниот дроб.

    Мушмулите содржат хранливи материи корисни за здравјето, големо количество витамини Б2, Б1, Ц и А, а се користат и поради нивните лековити својства.

    Содржи танин, протеини, природни органски киселини и пектин со мала количина јаглехидрати.

    Otkup na kompiri

    Во ова овошје се наоѓаат и минерали како калциум, калиум, железо и магнезиум, кои го подобруваат здравјето и имунитетот преку детоксикација и хидратација на органите и телото.

    Секојдневното консумирање мушмула е корисно за луѓето со заболувања на бубрезите и црниот дроб.

    Мушмулите можат да лекуваат дигестивни проблеми бидејќи го стимулираат процесот на варење и празнење на цревата. Го намалуваат ризикот од дијабетес, го зајакнуваат имунитетот и можат да помогнат во одржувањето на здравјето на мозокот.

    Експертите наведуваат дека доволно е да се јадат 3 мушмули дневно, но семките не треба да се јадат бидејќи можат да бидат токсични.

    Се берат во доцна есен, најмногу во ноември и декември, што ги прави важен извор на шеќер во студените зими. За разлика од другите овошја кои се јадат свежи, мушмулите се јадат кога ќе станат скапани, т.е. меки. Обично се чуваат на ладно и суво место додека не станат меки и кашести, со потемна кафеава боја. Потоа добиваат сладок и малку кисел вкус.

    Кои се сите здравствени придобивки од мушмулата?

    Плодот од мушмула помага во лекување на цревни инфекции и воспаленија, менструални нарушувања, дијареа, надуеност, внатрешно крварење и ги зајакнува нервите. Други здравствени придобивки од мушмулата вклучуваат:

    Богати се со антиоксиданси

    Овошјето, кората и листовите на мушмулата содржат значителни количини на растителни флавоноиди и полифеноли. Конзумирањето на храна богата со полифеноли е поврзано со намален ризик од неколку болести како што се атеросклероза и дијабетес.

    Имаат антивоспалителни и антибактериски својства

    Галската киселина е полифенол кој се наоѓа во најголем дел во екстрактите од мушмула. Галската киселина, со своите антиинфламаторни својства, може да биде клучна за намалување на складирањето маснотии кај дебелите луѓе. Во исто време, може да има потенцијална антибактериска активност против соевите на Pseudomonas кои се доведуваат во контакт со храната. Тоа значи дека екстрактот од мушмула може да се користи во индустријата за конзервирање храна.

    agrounik
    Мушмулите се богати со пектин, кој го подобрува здравјето

    Пектинот е добар извор на диетални влакна добиени од ѕидовите на растителните клетки. Мушмулите, со нивната богата содржина на пектин, можат да помогнат во намалувањето на нивото на холестерол, да се спречи запек и да се стимулира функцијата на цревата, заедно со другите антиинфламаторни ефекти.

    Можат да помогнат во лекувањето на дијабетес

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Познато е дека полифенолите кои се наоѓаат во мушмулата, особено фенолните киселини и флавоноидите ја инхибираат а-глукозидазата и а-амилазата во метаболизмот на јаглехидратите, што може да биде корисно во формулацијата на лекови за третман на дијабетес.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber и Telegram.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img