Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Friday, March 1, 2024

More
  домаАгро колумнаДали семето е исправно

  Дали семето е исправно

  Agrobot

  Дали семето е исправно. Еве неколку совети како да направите тестирање.

  Ртењето на семето е пресудно за успешно сеидба на различни растителни видови . Тој никогаш не е комплетен, се изразува како процент и варира во зависност од различни фактори. Тој го претставува бројот што никнал во однос на вкупниот број на посеани семиња.

  Ртењето се проверува дваесет дена до еден месец пред сеидбата. За таа цел земаме мала количина семе, а минималната е десет парчиња.

  Големо влијание имаат условите на неговото складирање, како и должината на складирањето.

  Колку се ефективни условите за складирање може да се види кога се краставиците во прашање. Постои опасност од неговите семиња, кога се чуваат на влажно и ладно место, да создадат растенија со бујна вегетативна маса со претежно машки цвет.

  Колку се полоши условите, толку е поголем ризикот од расипување. Како по правило, колку е помало семето, толку побрзо го губи ртењето.

  Исто така, има големо влијание врз видот и сортата што се користи. Така, житариците и грашокот имаат стапка на ‘ртење од околу 90 отсто, додека кај зелката таа е 65 отсто. Магдоносот има малку ртење.

  Пред тестирањето, семките треба да се калибрираат , односно да се сортираат според нивната големина за да се обезбеди униформа енергија на ‘ртење.

  Брзи тестови
  Многу едноставен и брз тест може да се направи со потопување во топла вода 8 до 10 минути. Мали, празни семиња со мала тежина ќе испливаат на површината. Она што паѓа на дното се сее.

  Солен раствор се користи и со потопување 10 до 15 минути.

  Неколку зрна испливаат на површината. Пред сеидбата, тие треба да се измијат. Ако нема веднаш да ги посееме, по миењето треба да се исушат од вишокот вода и да се складираат.

  Процентот на сол во растворот е пет проценти за бибер, домат, модар патлиџан и три проценти за краставица. Истата улога ја игра и растворот на калиум перманганат . Семките што испливале се отстрануваат, а останатите се мијат со вода.

  Семките од тиквички (краставица, диња, лубеница, тиквички, тиква) можат брзо да се тестираат благодарение на електростатското полнење што се создава на пластичното шише кога се трие. Ваквите шишиња се нанесуваат до 2 см над тенкиот слој на семките, а малите семки ќе се привлечат и ќе се залепат за шишето. Повторете ја постапката неколку пати.

  Тестирање за сеење
  Сигурен метод е сеидбата, која може да се реализира на неколку начини. Најмалку 10 семки се ставаат помеѓу два слоја навлажнета газа, хартиена крпа или салфетка. Сè се става на чинија и се завиткува во пластична кеса. Температурата во просторијата треба да биде околу 20ºC.

  petel baner

  Некои видови ќе ‘ртат порано, додека на други ќе им треба подолго време. Житариците ртат за четири дена, пченката, грашокот, гравот, дињите, краставиците за шест дена, доматите и зелката за десет дена. Најдолго време трае магдоносот.

  Доколку никнале 50 проценти од семето, може да се користи за сеидба со зголемување на количината. Пониското ртење не е профитабилно, но таквите семиња се сеат во случај на сорти што сакаме да ги зачуваме. Садниците кои покажуваат деформација иили различни абнормалности се отфрлаат.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Освен во газа и хартија, ртење може да се направи и во струготини и ролна тоалетна хартија.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img