Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Friday, March 1, 2024

More
  домаАгро колумнаПодигнување насади со капини

  Подигнување насади со капини

  Agrobot

  Подигнување насади со капини – За одгледување на плантажи со капини, како и за сите други овошни видови, потребно е да се изврши основна подготовка на почвата, која се состои во подготовка на почвата, отстранување на жили и трупци, уништување на плевелите, мелиоративно ѓубрење, длабоко орање и дробење на површината.

  Капината дава најдобри резултати на длабоки, растресити, плодни и умерено влажни почви, единствено што не и одговара се топли песочни и претерано влажни, студени и тешки почви.

  Садењето капини може да се врши во есен или рана пролет. Во нашата клима, есенското садење дава најдобри резултати.

  За садење капини треба да се користат само автентични сорти и загарантирани здрави садници.

  Како и кај другите овошни видови, корените на капините треба да се скратат за 1/4 од нивната должина пред садењето, а оштетените вени треба целосно да се отстранат. Вака приготвениот корен треба да се потопи во раствор за садење за подобар прием на садницата.

  Капината може да се одгледува во форма (систем) на грмушки и пергола. Мала предност има системот на одгледување на решетката, каде што садници од капини се засадени на растојание од 3,2 – 4 m помеѓу редовите и 1,5 – 2 m во еден ред.

  Капините се засадуваат на иста длабочина како што биле во подлогата или 3-4 см подлабоко.

  Капината е овошно дрво со специфична навика, во просек многу долги ластари, а без разлика на системот на одгледување подобри резултати ќе се добијат доколку се одгледува со носачи кои се ставаат во втората година по садењето.

  За системот за одгледување на решетката, потребно е да се обезбедат столбови (метални, дрвени или бетонски) на 2 m над земјата, кои се поставуваат на растојание од 6-7 m едни од други и за нив се затегнати 2-3 реда жици. .

  За капините да постигнат максимален принос од над 10.000 kg/ha, потребно е секоја година во почвата да се додаваат околу 3-4 t/ha ѓубриво и 300-400 kg/ha минерални ѓубрива.

  Задолжителна и редовна агротехничка мерка при одгледување капини е кроењето, кое се врши во пролет и во втората половина на летото, т.е. по жетвата.

  Пролетното кастрење се состои во разредување и скратување на врвовите на ластарите што се оставени за култура. Се препорачува да останат 7-9 добро развиени пука по грмушка.

  На крајот на жетвата, сите ластари што вродиле со плод треба да се исечат до земја.

  Капините се нападнати од многу болести и штетници кои можат да предизвикаат значителна штета доколку не се применат потребните мерки за заштита.

  petel baner

  За адекватна заштита на капините потребно е да се обезбедат поголем број хербициди, фунгициди и инсектициди во количина од:

  • хербициди околу 4 кг/ха
  • фунгициди околу 3 кг/ха
  • инсектициди околу 3,5 кг/ха

  Примената на овие и други хемиски агенси треба да се користи само со претходна консултација со експерти за заштита на растенијата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Подигнување насади со капини може да е интересен агро бизнис.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img