Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

2.8 C
Skopje
Sunday, March 3, 2024

More
  домаАгро советиРтење на компири пред садење

  Ртење на компири пред садење

  Agrobot

  Ртење на компири пред садење доколку сакате поголем род и по здрави род.
  Постојат два начина на ртење.

  Ртењето на компирот е неопходна мерка што ќе ви овозможи неколкукратно да го зголемите приносот.

  Со првиот начин на ртење на компирот важно е да се знае дека ртењет го скратува вегетацискиот период за 15 – 20 дена и го зголемува приносот за околу 50 проценти.

  Постапката се изведува 35 – 45 дена пред сеидбата во простории на температура од 12 – 15 Целзиусови степени и во присуство на дифузна светлина. За да спречиме сушење на компирите, внесуваме контејнер со вода или влажни кеси во просторијата за да ја одржиме влажноста на воздухот од 80 – 85 проценти.

  Компирите (во големина од 40-60 g) се во кутии до два реда, а кутиите се една над друга.

  Периодично ротирајте ги (движете ги) гајбите така што сите да добијат приближно иста количина на светлина и периодично проветрувајте ја просторијата поради зголемената концентрација на јаглерод диоксид.

  Обично по 15 дена, кога никулците се долги два до три милиметри, започнува следната фаза каде што се изложува на посилно осветлување за да се создадат кратки (два до три сантиметри) и дебели никулци, зелени и цврсти.

  Вториот метод се изведува во простории со регулација на топлина, светлина и влажност на воздухот.

  Прво, клубени се дезинфицираат и се ставаат во гајби во слој со дебелина до 20 см. Вака подготвените се чуваат на дифузна светлина околу 15 дена.

  Кога пупките излегуваат од никулците, тие се изложени на дневна светлина, температура до 18 Целзиусови степени и релативна влажност до 90 проценти.

  Во такви услови остануваат 10 до 15 дена и за тоа време ќе се формираат пупки долги два до 2,5 сантиметри со корола во долниот дел.

  Оваа корола го претставува почетокот на кореновиот систем.

  Садењето направете го внимателно за да не се откинат пупките (никулците). Затоа е најдобро рачно садење (сеење) .

  Како да се направи рачно садење
  За рачно садење браздите се отвораат со плуг и по полагањето на дното или во долната третина од длабочината на браздата се покриваат со земја со мотики или бразди низ расадните редови.

  Бразди може да се отворат и со мотика откако претходно ќе се означат редовите со маркер.

  Погрижете се да ги отсечете долгите, бледи никулци на клубени што не никнале и да ги носите во кутии до местото на садење за да не се оштетат никулците.
  Препорачаното растојание е 60 x 25, или 60 x 30 cm, додека најчестото меѓуредно растојание за машинско садење е 70 – 80 cm.

  Растојанието во редот зависи од големината на компирите (дијаметар 3 – 5,5 cm), должината на вегетацијата и расположливата механизација.

  petel baner

  Длабочината на садење е шест до осум сантиметри.

  Меѓу методите што се користат се „ под мотика “, во куќишта, во претходно отворени бразди со плуг или рачно (каде што се поставуваат во долната третина од браздата) и садење со полуавтоматски или автоматски жардињери или специјални жардинери за никнати клубени.
  Време на садење е кога почвениот слој на длабочина од 10 см се загрева до 8 до 10 степени.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во рамничарските предели најчесто е застапен на почетокот на април, а во ридско-планинските предели од средината на април до средината на мај.

  Ртење на компири пред садење

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img