Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

14.8 C
Skopje
Sunday, February 25, 2024

More
  домаАгро колумнаОптимална температура за садење компири.

  Оптимална температура за садење компири.

  Agrobot

  Оптимална температура за садење компири. Еве мало објаснување. Која е оптималната температура на почвата за садење компири?

  Садење компир. Sultan Baba благодариме за фотографиите.

  Никнувањето на клубени го забрзува процесот на никнување. Пред сеидбата, почекајте да се загрее почвата и обрнете внимание на длабочината.

  Сезоната на садење на компирот е пред нас, а подготовката на клубени има големо влијание врз крајниот принос. За еднообразно никнување потребно е тие да бидат униформни по големина и земјиштето да е добро подготвено.

  За да се забрза процесот на никнување се врши никнување, а за таа цел најдобро е да се земат клубени со пречник од 4 до 5 см. Постапката се применува за рано производство.
  Потребна е топлина и влага

  За да се развијат бактериите, треба да им обезбедиме услови. Ги ставаме во еден слој во плитки дрвени гајби кои ги редиме во висина.

  Оптималната температура за ртење е од 12 до 15ºC.

  На почетокот на процесот, светлината не е потребна, додека пупките не се активираат и никулците не почнат да растат. За да бидат кратки и силни, во продолжение на процесот потребно е добро осветлување. При слаба осветленост, никулците се издолжуваат, стануваат тенки, итиолирани, кревки.

  За нивниот непречен развој, неопходно е да се обезбеди влажност на воздухот. Во случај да нема уред кој ја регулира влажноста во воздухот, поедноставен начин е да ги третирате со обична прскалка неколку пати.

  Целиот процес трае околу пет недели и го скратува периодот од сеидба до никнување за две недели.

  Почекајте почвата да се загрее пред да почнете со садење

  Главниот фактор што го одредува датумот на садење е температурата на почвата. Оптимално е околу 7ºC. Изникнатите клубени со развиени никулци може да се садат кога температурата е за 1 до 2ºC пониска.

  Нема потреба да се брза со садењето, бидејќи студената и влажна почва ќе има неповолен ефект .

  Периодот на никнување е продолжен, никнувањето е нерамномерно, се појавуваат разни болести, особено гнили, растенијата се поподложни на напад од заразни агенси.
  Не е добро ниту доцната сеидба.

  Летните температури на почвата се високи и престануваат да растат кога ќе се искачат до 28ºC и повеќе. Така, периодот на развој и раст се скратува, што резултира со намален принос.

  Оптимална длабочина на садење

  petel baner

  Длабочината на која ќе садиме зависи од големината на компирот, квалитетот на почвата и третманот пред сеидбата.

  Поголема длабочина е за поголеми и песочни почви, додека помалите се засадуваат поплитки на потешки почви.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Оптималната длабочина на садење се движи од 5 до 10 см.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img