Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

14.8 C
Skopje
Saturday, February 24, 2024

More
  домаАгро колумнаKако да се одреди бројот на глодари во нивите

  Kако да се одреди бројот на глодари во нивите

  Agrobot

  Kако да се одреди бројот на глодари во нивите и кога станува алармантно?
  Оштетувањето за време на земјоделската сезона зависи од нивното изобилство во текот на есента и зимата.
  Глодарите можат да предизвикаат голема штета и губење на приносот.

  Годинава им беше поволна. Нивната популација во текот на главната земјоделска сезона зависи од нивното изобилство во текот на есента и зимата.

  Благата есен ги фаворизираше и еве не многу студена зима. Поголемиот дел од обработливото земјиште е без снег, а многумина имаа доцна жетва, што значеше повеќе храна за нив.

  Ги има многу повеќе на краевите на парцелите каде што има жива ограда, во близина на шуми, пасишта, во овоштарници и бавчи кои не се ораат.

  Видот кој прави најголеми штети и кој се смета за најштетен
  меѓу полските глодари е Microtus arvalis –полска волухарица или нивски глушец. Исто
  така штети на посевите прават и Apodemus agrarius –пругаст полски глушец и Apodemus
  flavicolis – голем полски глушец.

  Колкав број на глувци е алармантен?
  Постојат различни методи за одредување на изобилството на полски глувци, а активниот број на јами често се користи во полињата и пасиштата.

  Сите дупки што ќе ги најдете поединечно или во групи се затвараат на површина од 250 m². По 24 часа се бројат отворените дупки. Тие се показател за активноста на глувците, бидејќи тие треба да излезат во потрага по храна.
  Бројот на глувците се пресметува според формулата:

  Отворени (активни) дупки/250 m² x 16

  Контролниот праг се движи од 80 до 128 глувци/ха. Повисоко е во зима отколку во летните месеци.

  Употреба на пченкарно брашно
  Можеме да користиме пченкарно брашно за да броиме активни дупки.

  На 100 m² влезовите во сите идентификувани дупки се посипуваат со брашно, а следното утро се забележува дали има промени.

  Овој метод се користи и за други глодари, но можеме да го примениме на ведар ден и кога почвата не е премногу влажна, бидејќи брашното впива вода.
  Ако одредиме една активна дупка на 100 m², тоа значи дека ги има 100 на еден хектар.

  Бидејќи во една дупка има еден до четири глувци, ова е знак дека на парцелата можат да бидат присутни до 400 глувци.

  Даски за џвакање
  Во современото земјоделство, широко се користат и картони за џвакање, кои се многу практични и лесни за монтирање.

  Земете картон со површина од 10×10 cm и означете полиња од 1 cm², по можност бели.

  Тие се натопени во нетоксична супстанција која на картонот му дава вкус на путер од кикирики, канола или масло од ленено семе, што е вкусно за глодарите.

  Се користат кога нема врнежи и лесно се монтираат. Тие се превиткуваат во средината и се заковуваат на столбот на висина од 20 до 30 см. Горниот дел треба да биде под агол од 45 степени, како покрив.

  Врз основа на бројот на каснувања може да се одреди големината на популацијата, а врз основа на обликот на каснувањето и видот на глодарот. Картонот се остава на терен преку ноќ кога не врне и потоа се прегледува.

  petel baner

  Ако во текот на ноќта изедат 10 обележани коцки, тоа е знак дека има значителна популација на глувци.

  Нагласен проблем имаме кога ќе се изедат 20 обележани картонски коцки.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Природните непријатели имаат значајна улога во намалување на бројноста на штетните глодари. Тоа се птиците грабливки, ноќниот ут лови 10-15 глувци за една ноќ. Ласиците и лисиците редовно ги ловат. Една лисица дневно лови 30 до 40 глувци.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img