Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

24.8 C
Skopje
Thursday, June 13, 2024

More
  домаАгро колумнаДудовец Штетници кај оревот

  Дудовец Штетници кај оревот

  petel baner

  Дудовец Штетници кај оревот

  Латински назив – Hyphantria cunea Drury.

  Има 2 генерации годишно. Презимува во стадиум на кукла во пукнатините на кората и други скриени мест.

  Штетите ги предизвикуваат ларвите со својата исхрана. Вршат дефолијација на дрвјата, кои понатаму се стремат да создадат нова лисна маса, на сметка на плодовите.

  Штетите се најизразени на одделени стебла или во дрворедите. Следењето на популацијата на дудовецот се брши со визуелен прегед. Економскиот праг изнесува 2 – 3 јајни легла/стебло.

  Мерките за контрола можат да бидат:

  Агротехнички тука спаѓаат редовна резидба и спалување на гранчињата со легла со јајца;

  agrounik

  Хемиски: за зимска заштита се препорачува третирање со: минерални масла или минерални масла + органофосфорни инсектициди.

  Во текот на вегетацијата се препорачуваат препарати на база на: Bacillus thuringiensis var. kurstaki, IGR препарати, оксадиазини, антранилични диамиди, додржувчи на јувенилиот хормон, пиретроид, неоникотиноид, , фенилпиразоли, карбамати и органофосфорни инсектициди.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Дудовец Штетници кај оревот – Препарати
  DIREKT, FASTAC 10 SC

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img