Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Friday, March 1, 2024

More
  домаАгро колумнаГубар Штетници кај оревот

  Губар Штетници кај оревот

  Agrobot

  Губар Губар Штетници кај оревот ова му е името познато во народот

  Латинско име Lymantria dispar L

  Губар Штетници кај оревот

  Има 1 генерација годишно. Презимува во стадиум јајце во кое зафршил ембрионалниот развој.

  Штетите ги причинуваат исклучиво гасениците. Вршат дефолијација, при што за кусо време доведуваат до сушење на стеблото, особено помладите.

  За успешна контрола на штетникот потребен е континуиран мониторнинг.

  Најуспешно следење се врши со ферономски мамки.

  Губар Штетници кај оревот

  Доколку природните непријатели не ја одиграат успешно својата улога, потребни се хемиски мерки.

  Се препорачуваат препарати со поволни токсиколошки својства како Bacillus thuringiensis, IGR препарати, но и пиретроиди или органофосфорни инсектициди.

  petel baner

  Уништувањето се вврши со авиоапликација.

  Губар – Препарати: DIREKT, FASTAC 10 SC.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Губар Штетници кај оревот

  Губар Штетници кај оревот

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img