Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Friday, March 1, 2024

More
  домаАгро колумнаКафеави листојади штетник кај оревот

  Кафеави листојади штетник кај оревот

  Agrobot

  Кафеави листојади штетник кај оревот по ова име е познат кај нас а латинскиот назив му е Phyllobius oblongus L., Ph.pyri L.

  Имаат 1 генерација годишно. Презимува како ларва од втор или трет степен.

  Штетите ги прави на тој начин што имагата се храни со лисјата, правејќи полукружни отвори по рабовите на листот.

  Особено е значајна појавата на адултите во фенофазата , , глувчји уши” кога можат да предизвикаат голобрст.

  Имагата е многу активна на температура од 8 – 12 степени, а порастот на лицјата на такви температури е забавен, при што предизвикуваат распарталување или целосно изедување на лисјата од овошките.

  petel baner

  Кафените листојади се уништуваат во фаза на ,, глувчји уши” на овошките, само при влажна и студена пролет.

  Во случај на потреба успешно се уништуваат со пиретроиди, карбамати и органофосфорни инсектициди.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Кафеави листојади штетник кај оревот

  Кафеави листојади штетник кај оревот

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img