Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаХраната како лекЗошто некои краставици се горчливи?

  Зошто некои краставици се горчливи?

  petel baner

  Зошто некои краставици се горчливи – Кога станува збор за плодоред, овој зеленчук треба да се одгледува на истата парцела дури по четири години.

  Добра пред култура се зрнести растенија и мешунките.
  Краставицата ( Cucumis sativus) е еден од нашите омилени зеленчуци и секако меѓу оние кои најчесто се одгледуваат во нашите градини и полиња.

  Не е доцна ако планирате да го одгледувате оваа година, па еве неколку корисни совети.

  Овој зеленчук припаѓа на семејството Cucurbitaceae и е поврзан со тиквички, лубеница и диња. Почвите богати со органска материја се погодни за растење на краставицата.

  Типот на почвата не е важен доколку постои можност за обилно ѓубрење со изгорено ѓубриво. Во топли и песочни почви коренот на краставицата исклучително може да порасне длабок од еден метар до еден и пол метар, во спротивно е во плиток површински слој.

  На истиот терен по четири години

  Тешките и набиени почви, високите подземни води и чисто песокливи почви не се добри за одгледување краставици.

  На нив полека расте и не носи добри приноси.Како што денес постојат моќни системи за агромелиорација, ако се знаат барањата на растенијата, нема толку лоша почва што не може да се санира и прилагоди на потребите на растенијата.

  Краставицата троши малку хранливи материи, но често се наводнува, а храната се мие во подлабоките слоеви, под „дофатот“ на нејзиниот плиток корен систем“.

  „Обилното ѓубрење со органски ѓубрива како што е ѓубриво ќе резултира со високи приноси. -150 т/ха говедско ѓубриво“ , краставицата има слабо развиен коренов систем кој се протега главно во плиткиот површински слој.

  „Оттука и големата чувствителност на суша. Континуираната влажност треба да се обезбеди со наводнување на површинскиот слој, за растенијата брзо да растат.

  Од што зависи горчината?

  Температурата на водата за наводнување треба да биде околу 20ºC, а оптималната влажност на почвата треба да биде околу 85 до 95 проценти од максималниот воден капацитет.

  Водата не смее да биде загадена со органски киселини, бази и соли. Начинот на одгледување на краставиците и природната плодност на почвата ја диктираат потребната количина на хранливи материи.

  Она што сите ги интересира е зошто одредени краставици се горчливи.

  Горчината доаѓа од специјалниот алкалоид на кукурбитацин кој се акумулира поради неповолните услови за одгледување.

  Agrobot

  Тоа се суша, високи температури, наводнување со ладна вода, недостаток на хранливи материи, но има сорти и хибриди кои не можат да бидат горчливи бидејќи генетски го немаат овој алкалоид.

  Еве еден совет како да се справите со горчливиот вкус на краставицата:

  Со посипување сол на краевите, тој предизвикува процес на осмоза и кукурбитацините се извлекуваат од клетките во млечно бела течност.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Со отсекување на краевите и триење заедно, можете да ја подобрите оваа реакција и да спречите ширење на кукурбитацинот на остатокот од краставицата.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img