Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро советиИндустриски домат принос и до 80 тони по хектар

  Индустриски домат принос и до 80 тони по хектар

  petel baner

  Индустриски домат принос и до 80 тони по хектар – Производството на домати за индустриска преработка се заснова на директно сеење на површината, со употреба на целосна механизација. Се користи асортиман кој созрева во исто време (75 – 80 проценти). Почвата треба да биде длабока и плодна, рамна и рамна.
  Директното сеење на доматите обично се врши од средината на април за да се избегне ризикот од доцни пролетни мразови.

  Ртење обично се случува по две недели. Последните рокови не треба да ја надминат средината на мај бидејќи би предизвикале доцнење на жетвата.

  Методи на сеење
  Сеидбата може да се врши со машина за агрегат („tilter“), која истовремено формира корита, нанесува ѓубриво, хербициди и маторици.

  Најзастапените корита се широки 150 cm, а сеидбата се врши во дворедни ленти, со меѓуредно растојание од 30 cm и растојание помеѓу лентите на креветите од 100 cm. Купишта семиња ( четири до седум семиња ) се сеат на секои 25-30 cm по ред . Доколку се прави во ленти, се обезбедува поголем број на растенија.

  Длабочината на сеидбата е два до три сантиметри, а количината на семето е околу два килограми по хектар.
  Можно е да се пресади расад со четири до пет развиени листови на гореспоменатиот начин на производство на домати за преработка, наместо да се сее семе и со тоа да се добие збир на растенија од околу 25.000/ха.

  На овој начин добиваме пазарно квалитетно овошје, но и поскапо производство по единица површина.

  Разбирливо е дека и во овој случај користиме асортиман, со хибриди или сорти на детерминантен (низок) раст.

  Избор на хибриди

  Меѓу хибридите од домати, baghera F1 (хибрид со рана детерминанта, наменета за одгледување на отворено), daisy F1 (хибрид со средна рана детерминанта, наменета за гоење на отворено),  serdika F1 (хибрид со средна рана детерминанта, наменета за одгледување на отворено), joker F1 (средна доцна детерминантен хибрид, наменет за одгледување на отворено), mountain pride F1 (средно-ран детерминантен хибрид, наменет за одгледување на отворено), red river (сорта средно-рана детерминанта, наменета за преработка и механизирана берба), red hunter F1 (средно-рано детерминантен хибрид, наменет за преработка и механизирана берба),  rio grande (сорта со средно доцна детерминанта, наменета за преработка, за рачна и механизирана берба) и brigade F1 (средно доцна детерминанта хибрид, наменета за преработка и механизирана берба).

  Грижа по сеидба

  Во производството на домати од семиња, првото одгледување се врши кога растенијата имаат два до три трајни листови, на длабочина од три до пет сантиметри, никогаш подоцна поради можно оштетување на кореновиот систем.

  Подоцнежното одгледување зависи од состојбата на земјиштето.

  Растенијата се разредуваат кога имаат два до три постојани листови, никогаш подоцна поради можно оштетување на кореновиот систем на соседните растенија.

  Во „куќата“ се оставени три до четири растенија. Доколку сеидбата се врши во низа, растенијата се разредуваат на 10 – 15 cm по ред.

  Наводнувањето најчесто се врши со „бразди“, формирани при подигање на креветите. Најефикасен и најбезбеден систем за наводнување е „капка по капка“ , кој се повеќе се користи.

  Заштитата од предизвикувачи на болести, штетници и плевел се врши на ист начин како и во случај на производство од садници.

  Жетва

  Доматите од семиња, наменети за индустриска преработка, се берат со комбајни кога околу 70 – 80 проценти од плодовите се зрели (црвени).

  Проверката на зрелоста е следна: се откинуваат неколку растенија, од нив се цедат плодовите, се бројат и се пресметува процентот на зрелост.

  Бербата со комбајни е еднократна операција , бидејќи комбајните ги сечат растенијата до земјата, ги влечат во внатрешноста и ги одвојуваат плодовите од нив со специјални прегради.

  Незрелите плодови и можните нечистотии се отстрануваат со електронски уреди, а зрелите плодови се транспортираат во големи гајби или приколки за да се испорачаат на преработка.

  Ефектите на самоодните едноредни жетвари се осум до десет тони собрано овошје за еден час.

  Agrobot

  Предуслови за успешна механизирана берба се фино обработено и израмнето земјиште без грутки и камења, култура без плевел и сорти цврсти плодови, кои лесно се одвојуваат од стебленцата. Најчестите приноси на индустриските домати се 50-80 t/ha .

  Со цел да се промовира еднообразно зреење на плодовите, кога околу 25 проценти од плодовите ќе добијат црвеникава боја, културата се третира со Ethrel (два до четири литри/1.000 литри вода).

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Индустриски домат принос и до 80 тони по хектар

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img