Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

36.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

More
  домаАгро ВестиБолести кај доматите - Бактериозна краставост

  Болести кај доматите – Бактериозна краставост

  petel baner

  Болести кај доматите – Бактериозна краставост – Xanthomonas campestris pv. vesicatoria
  Култура: ДОМАТИ

  Опис на болеста: Овој патоген ги напаѓа сите надземни делови на доматот.

  Болести кај доматите - Бактериозна краставост
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Во растението бактеријата навлегува преку стомините отвори, а кај плодовите преку различни рани.

  Главно во посевите се разнесува преку дождовните капки, кои претставуваат услов за помасовна зараза.

  На листовите се појавуваат влажни или маслени дамки кои се зголемуваат и стануваат кафеави.

  Дамките се зголемуваат и спојуваат, а заболеното место се крши и опаѓа.

  Листовите стануваат кожести, пожолтуваат, некрозираат и умираат. Плодовите можат да бидат нападнати од нивното заметнување до бербата.

  Болести кај доматите - Бактериозна краставост
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Прво се појавуваат меури, кои пукаат и настануваат красти. Исто така има промени и во внатрешниот дел, тие нерамномерно созреваат, ткивото им е меко и семките поцрнети.

  agrounik

  Најинтензивен развој има на температура од 30C, а се инактивира на 56 C. Влажното и топло време се поволни за развој.

  Патогенот се пренесува главно преку семе и заразен расад. Заштита од овој патоген е употреба на здраво семе за производство на расад, уништување на растителните остатоци.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Болести кај доматите - Бактериозна краставост

  Болести кај доматите – Бактериозна краставост – Препарати:
  CHAMP FORMULA 2FL, FUNGURAN-OH 50 WP

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img