Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

9.8 C
Skopje
Wednesday, October 15, 2025

More
    домаАгро колумнаРаси на говеда што се одгледуваат за месо

    Раси на говеда што се одгледуваат за месо

    petel baner

    Кои раси на говеда се најзастапени во Македонија?

    Во нашата земја најчесто се одгледуваат сименталци, но последниве години има тренд на внесување и крстосување со раси како шароле и лимузин, со цел да се подобрат месните карактеристики и приносот. Со соодветна селекција и грижа, домашното говедарство има потенцијал да обезбеди квалитетно месо не само за домашниот пазар туку и за извоз. Бушата веќе може да ја кажеме дека влегува во загрозени животински видови во Македонија бидејќи се помалку има од овој вид на говеда во Македонија.

    bum.mk

    Одгледувањето говеда за производство на месо претставува една од најважните гранки во сточарството. Квалитетот на месото, приносот, прилагодливоста кон климата и отпорноста на болести се главните карактеристики што ги прават одредени раси популарни кај одгледувачите. Во овој блог пост ќе ви претставиме неколку од најпознатите и најчесто одгледуваните раси на говеда за месо во светот – и кај нас.


    1. Шароле (Charolais)

    Потекнува од Франција и се смета за една од најдобрите месни раси. Шароле говедата се крупни, со бела или крем боја, брзо растат и имаат одлична конверзија на храна во месо. Месото е со фина структура и има висок процент на чисто месо при колење.

    👉 Идеална за крстосување со други раси за подобрување на месната продуктивност.


    2. Лимузин (Limousin)

    Исто така потекнува од Франција, оваа раса е позната по своето мускулесто тело и мала количина маснотии во месото. Лимузин говедата се издржливи, лесно се прилагодуваат на различни услови и даваат многу квалитетно, сочно месо со одличен вкус.


    3. Абердин Ангус (Aberdeen Angus)

    Потекнува од Шкотска и се смета за една од најпознатите и најквалитетни раси за производство на говедско месо. Ангус месото има добра мраморираност, што значи дека е сочно и вкусно. Црната варијанта е најраспространета, но постои и црвена (Red Angus).

    🟢 Голема побарувачка на меѓународниот пазар – погодна за извозно ориентирани фарми.


    4. Херфорд (Hereford)

    Оваа раса доаѓа од Англија и е една од најстарите месни раси. Позната е по мирниот темперамент, долг животен век и добрата способност за искористување на пасиштата. Месото е со умерена мраморираност и добар вкус.

    agrounik

    5. Симентал (Simmental)

    Иако примарно е мешана раса (млеко и месо), сименталците се многу користени и за производство на месо, особено при крстосување со месни раси. Нивната големина и брзиот раст ги прават добар избор за сточари кои бараат комбинација од принос и адаптабилност.


    6. Пиемонтеза (Piemontese)

    Оваа италијанска раса е позната по својот уникатен генетски состав кој овозможува производство на многу нежно и протеински богато месо, со минимално количество маснотии. Иако се поретки, тие добиваат сè поголема популарност кај производителите на врвно говедско месо.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Заклучок

    Изборот на раса е клучен чекор при планирање на производството на говедско месо. Секоја раса има свои предности, а вистинскиот избор зависи од целите на фармерот, достапноста на храна, климата и пазарните услови. Важно е да се инвестира и во добра генетика, храна и ветеринарна грижа за да се добие најдобар можен производ.

    Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img