Здравствени придобивки од пиперките – имаат многу хранливи и здравствени придобивки – тие се нискокалорични, а сите сорти се одлични извори на витамини А и Ц, калиум, фолна киселина и растителни влакна.
Освен тоа, зачинетите ја „оживуваат“ благата храна, што ја прави повкусна. Пиперките доаѓаат во сите големини и бои.
Црвените пиперки содржат најмногу хранливи материи бидејќи најдолго стојат на лозата. Зелените пиперки се берат порано, пред да станат жолти, портокалови, а потоа црвени. Во споредба со зелените пиперки, црвените пиперки имаат речиси 11 пати повеќе бета-каротен и 1,5 пати повеќе витамин Ц.
Кои се главните здравствени придобивки од пиперките?
Може да го намали ризикот од катаракта и макуларна дегенерација
Исхраната игра важна улога во одложувањето на развојот на губење на видот со возраста. Конкретно, два каротеноиди наречени лутеин и зеаксантин, кога се јадат во доволни количини, се чини дека го подобруваат здравјето на очите.
Тие го прават тоа така што ја штитат мрежницата од оксидативно оштетување.
Црвените пиперки се особено богати со овие каротеноиди, како и со други заштитни хранливи материи како што е витаминот Ц. Бројни студии покажуваат дека редовното консумирање на храна богата со каротеноиди, особено лутеин и зеаксантин, може да го намали ризикот од катаракта и макуларна дегенерација.
Може да ја намали веројатноста за анемија
Честа состојба особено кај жените и девојчињата во репродуктивна возраст – анемија – е резултат на недостаток на кислород во крвта.
Една од најчестите причини е недостатокот на железо. Пиперката содржи скромни количества железо, но е исклучително богата со витамин Ц – половина пиперка содржи дури 100 милиграми. Ова е значајно бидејќи витаминот Ц ја зголемува апсорпцијата на железо во цревата.
Помага и затоа што содржи витамин Б6, кој е потребен за создавање на хемоглобин, протеин кој носи кислород низ телото.
Може да заштити од одредени хронични болести
Пиперката е богата со антиоксиданси, кои се поврзани со здравјето на организмот. На пример, пиперката е особено богата со антиоксидантни витамини, вклучувајќи витамини Ц, Е и бета-каротин.
Тие исто така обезбедуваат високи количини на полифеноли, овие заштитни растителни соединенија вклучуваат лутеин, кверцетин и капсантин, а со вториот се особено богати зрелите црвени пиперки.
Бидејќи се антиоксиданти, пиперките имаат силен антиинфламаторен капацитет и веројатно го намалуваат ризикот од хронични болести.
За жал, до денес, недостигаат големи студии кои конкретно се занимаваат со потрошувачката на пиперка за зачестеноста на хроничните болести.
Може да го одложи губењето на меморијата поради стареењето
Интересните наоди од студии на животни сугерираат дека консумирањето пиперка може да биде ефикасно во спречување на губење на меморијата кај луѓето со Алцхајмерова болест. Се чини дека соединенијата во зрелите пиперки го инхибираат ензимот кој ослободува амилоидни протеини – протеините одговорни за акумулирање околу нервните влакна и придонесуваат за ризикот од Алцхајмерова болест. Последователните истражувања сугерираат дека многу растителни соединенија во пиперките, вклучувајќи феноли, каротеноиди и флавоноиди, може да бидат одговорни за овие наоди.
Помага за здравјето на дигестивниот систем
Диететските зачини додадени во храната, како и нивните активни компоненти, можат да имаат многу придобивки за желудникот.
На пример, кајенскиот пипер помага да се зајакне одбраната на желудникот од инфекции, го зголемува производството на дигестивни течности и помага да се доставуваат дигестивните ензими до желудникот за да го помогнат варењето.
Ова се постигнува со стимулирање на нервите во желудникот кои сигнализираат заштита од повреди.
Промовира губење на тежината
Истражувањата покажаа дека потрошувачката на пиперка во голема мера ја намалува телесната тежина и го спречува таложењето на маснотии. Ефектот на намалување на телесната тежина и спречување на таложење на телесните масти се припишува на некои соединенија како капсантинот, кој се наоѓа во пиперките и кој ја подобрува оксидацијата на мастите. Состојката во пиперката, кверцетинот, исто така е позната по тоа што ја спречува дебелината кај луѓето.
Го подобрува имунитетот
Витаминот Ц ги активира имуните клетки меѓу другите улоги. Исто така, го зајакнува имунолошкиот систем преку промовирање на производството на проинфламаторни цитокини кои се од витално значење во спроведувањето на ефективни имунолошки реакции.
Покрај тоа, консумирањето пиперки богати со витамин Е може да помогне и во зајакнување на имунитетот. Како и витаминот Ц, истражувањата покажаа дека витаминот Е исто така ги активира имунолошките реакции на телото и исто така ја подобрува работата на белите крвни зрнца, клучна компонента на имунолошкиот систем. Витаминот Е, исто така, се покажа дека ја зајакнува способноста на постарите луѓе да се спротивстават на вирусни инфекции.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK