Сумак е многу чест зачин во кујните на Блискиот Исток, каде се употребува во повеќето рецепти кои вклучуваат месо и салати.
Растението Rhus coraiaria го красат прекрасни топчиња со боја на рубин, коишто кога ќе се иситнат, даваат прекрасен прав, кој изобилува со боја и арома.
Здравствените придобивки на сумакот се огромни, па така се смета дека не постои зачин, што подобро делува против воспаленија. Содржи голема количина на антиоксиданти. Има способност за неутрализација на слободните радикали, кои предизвикуваат карцином, болести на срцето и прерано стареење.
Одличен е за сите кои имаат дијабетес тип 2. Студии покажале дека само три месеци секојдневно користење на сумакот, ќе го намали ризикот од развој на кардиоваскуларни болести.
Неговата примена во кујната како зачин е неограничена.
Го препознаваат како одлична замена за лимон или оцет. Совршено оди со пилешко и риба, а често се додава во ќебапи. На истокот се користи со векови, како освежувачки додаток на јадењата. Нема продавница, пазар, каде не можете да го купите. Поради неговата совршена боја, одличен е за завршно украсување на сосови, зеленчук и супи.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK