Кога треба да се бере лукот?
Лукот се вади од земјата во фаза на масовно таложење на надземната маса.
Не се препорачува да се чека целосно да се исуши надземната маса.
Покрај тоа што тогаш е тешко да се извлечат и собираат главиците од лукот, во случај на дождлив период може да дојде до ретровегетација.
Самото извлекување на лукот може да се одвива рачно или механички.
Есенскиот лук е подготвен за берба во првата половина на јули, а пролетниот на крајот на јули.
По екстракција, лукот се суши на самата парцела се разбира доколку дозволуваат временските услови, или на провев место, по што се чисти, отстранувајќи ги сувите лисја 1,5-2 см над главицата и отстранувајќи ги сувите корени.
Предвремена, како и премногу доцна берба, може негативно да влијае на приносите, а кога главицата се развива под земја, се поставува прашањето како да се одреди тоа вистинско време за берба.
За разлика од својот роднина, во семејството лукарици кромидот, лукот созрева додека неговите лисја се делумно зелени.
Треба ли лукот да се измие откако ќе се извади од земјата?
Никогаш не мијте го лук или не отстранувајте ја обвивката на главицата.
Измиениот лук акумулира дополнителна влага, што може да доведе до габични заболувања.
Никогаш не чувајте го лукот во фрижидер. Светлината и влагата се нејзините најголеми непријатели, а лукот оставен во фрижидер ќе мувлоса, а наскоро ќе из’рти.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK